Borodinobron

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Borodinobron
Moscow, Borodinsky Bridge 02.jpg
Borodinobron sedd norrut, med Vita huset i bakgrunden
PlatsMoskva, Ryssland
KorsarMoskvafloden
Konstruktionsdata
Total längd250 meter

Borodinibron (ryska: Бороди́нский мост) är en stålbro på stenfundament, som spänner över Moskvafloden i Moskva i Ryssland. Den förenar Dorogomilovodistriktet och Kievstationen med den centrala delen av Moskva, två kilometer väster om Kreml. Bron byggdes 1911–1912 som en bågbro. Bron byggdes om 2001, varvid bågar och brodäck ersattes av en flat stålkonstruktion. 1912 års bro var 250 meter lång, med tre spann: 40,9, 45,5 respektive 40,9 meter långa. Fundamenten och pelarna ovanpå bron är av kökargranit. Däcket av betong hade en 18,5 meter bred körbana och två trottoarer på 3,5 meters bredd vardera.

Ombyggnad 1952[redigera | redigera wikitext]

Borodinobron

År 1952 byggdes bron om av Jurij Werner. Bropelarna, bågarna och brodäcket utökades, så att bron fick en bredd på 42,6 meter. Nya bågar över kajerna skiljde trafiken åt mellan bron och kajerna. Brons längd blev därmed 352 meter, inklusive en rap på den västra sidan på 106 meter. Spårvägsspåren revs upp 1979.

Ombyggnad 2001[redigera | redigera wikitext]

Staden beslöt 1999 att åter bygga om den åldersdigra bron. Det bedömdes att bågar och brodäck helt måste ersättas, samtidigt som det bedömdes att bropelarna inte skulle kunna bära ersättningsstålbågar och en betongbrodäckslåda. Därmed återstod att konstruera bron med en lång, förhållandevis lätt, stålplatta med längsgående förstärkningar. Bron färdigställdes 2001 och behöll sina ursprungliga obelisker av sten och portiker med motiv från kriget 1812. På samma sätt som för Novospasskbron försågs Borodinobron med falska kjolar för att efterlikna en bågbro.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Denna artikel är baserad på artikeln Borodinsky bridge på engelskspråkiga Wikipedia.