Bortaplan

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Bortamatch)
Hoppa till: navigering, sök
Råsundastadion i Stockholm är normalt bortaplan för svenska fotbollslandslagets motståndare

Bortaplan, är i lagsporter den arena eller idrottsplats där en idrottsklubbs motståndare har valt att spela sina hemmamatcher, det vill säga de matcher motståndarna äger rätten att sälja inträde till. I till exempel bandy, ishockey och fotboll äger eller långtidshyr klubbarna en arena, hemmaplan, i direkt anslutning till den stad eller ort där klubben verkar. Lagsporter spelas normalt i form av en serie där antalet deltagande lag möter varandra två gånger, en gång på egna arenan det vill säga hemmaplan och en gång på motståndarnas arena, vilket benämns bortaplan.

I cupspel lottas normalt lagen mot varandra, lotten avgör också vilket av lagen som skall arrangera matchen, det vill säga, vilket av lagen som skall ha hemmaplan respektive bortaplan. I vissa cupmatcher kan mål gjorda på bortaplan avgöra till ett lags fördel vid ett oavgjort resultat, se bortamålsregeln.

I lagsporter anses det vara en nackdel att spela på bortaplan då laget ofta måste resa till en annan ort samt att de egna lagets supportrarna är i minoritet bland åskådarna.

Se även[redigera | redigera wikitext]