Bortamålsregeln

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bortamålsregeln är en regel inom fotbollen, och är en metod för att avgöra vinnaren i ett dubbelmöte då båda lagen sammanlagt har gjort lika antal mål. Regeln verkar så att laget som har gjort flest mål på bortaplan efter de två spelade matcherna vinner dubbelmötet. Om lagen gjort lika antal mål på bortaplan efter ordinarie speltid av den andra matchen tillgrips förlängning om 15+15 minuter för att få till stånd ett avgörande, det lag som efter förlängning gjort flest bortamål vinner. Om antalet bortamål fortfarande är lika efter förlängningen så avgörs vinnaren genom straffsparksläggning.

Regeln infördes dels som en metod att avgöra matcherna utan att behöva tillgripa en tredje match, omspel, samt dels för att premiera ett mer offensivt spel på bortaplan.

Regeln tillämpas bland annat i Uefa Champions League och Uefa Europa League. Den infördes i Uefa:s cupturneringar 1965.[1]

Exempel[redigera | redigera wikitext]

I exemplen nedan spelar  Lag A  mot  Lag B .

Exempel 1
Hemmaplan Resultat Bortaplan
 Lag A  3–1  Lag B 
 Lag B  2–0  Lag A 
 Lag A  vinner den första matchen med 3–1 på hemmaplan.
 Lag B  vinner den andra matchen med 2–0 på hemmaplan.
Det sammanlagda resultat mellan lagen efter de två matcherna är därmed 3–3 och  Lag B  är vinnare eftersom de gjort flest mål (ett) på bortaplan.

Exempel 2
Hemmaplan Resultat Bortaplan
 Lag A  0–0  Lag B 
 Lag B  2–2  Lag A 
 Lag A  spelar första matchen på hemmaplan, som slutar oavgjort 0–0.
 Lag B  spelar andra matchen på hemmaplan, som slutar oavgjort 2–2.
Det sammanlagda resultat mellan lagen efter de två matcherna är därmed 2–2 och  Lag A  är vinnare eftersom de gjort flest mål (två) på bortaplan.

Exempel 3
Hemmaplan Resultat Bortaplan
 Lag A  2–0  Lag B 
 Lag B  2–0  Lag A 
 Lag A  vinner den första matchen med 2–0 på hemmaplan
 Lag B  vinner den andra matchen med 2–0 på hemmaplan.
Det sammanlagda resultat mellan lagen efter de två matcherna är därmed 2–2 och dubbelmötet är fortfarande oavgjort i och med att båda lagen har gjort lika många mål på bortaplan (noll).
Förlängning tillämpas och eventuellt straffsparksläggning för att avgöra vinnaren.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Mathias Steen (15 mars 2013). ”Krönika: Hemma bra men borta bäst”. Svenska fans. http://www.svenskafans.com/england/hemma-bra-men-borta-bast-473235.aspx. Läst 25 mars 2016.