Bowmore

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För whiskydestilleriet, se Bowmore Distillery.
Bowmores runda kyrka
Bowmore på kartan över Skottland
Red pog.svg
Bowmore
Bowmore på kartan över Skottland.

Bowmore är ett mindre samhälle på ön Islay i Inre Hebriderna i Skottland. Ortens namn skall uttalas ungefär boo-måår då det är en transkription från skotsk gaeliska Bogh Mòr, 'stora sjörevet' och inte ett ursprungligen engelskt ord. Bowmore fungerar som administrativt centrum för ön och har även gett namn åt det berömda destilleriet som tillverkar Bowmore Single Malt, en skotsk maltwhisky. Bowmore hade 760 invånare år 2012, på en yta av 0,40 km².[1] I samhället finns bland annat öns enda bankkontor och en av få bankomater på ön. I Bowmoret finns också Columba Centre, efter skyddshelgonet St Columba, som är ett centrum för gaelisk kultur. Där arrangeras ibland sång- och musikaftnar med gaelisk sång vilka är mycket uppskattade.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Daniel Campbell den yngre var den som tog initiativ till byggandet av Bowmore 1770 strax efter att Kilarrow Parish Church, en känd rundkyrka som enligt sägen byggdes just rund för att förhindra att djävulen gömde sig i ett hörn.

1779 startades Bowmore Distillery, det ligger vid stranden av Loch Indaal bredvid ett gammalt lager som blivit ombyggt till simhall. Överskottsvärmen från destilleriet används till största delen till att värma vattnet i simhallen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ General Register Office for Scotland; Population Densities of Localities, mid-2012 (excelfil) Arkiverad 3 september 2014 hämtat från the Wayback Machine. Läst 7 september 2014.