Brüno Gehard

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Brüno Gehard
Skapad avSacha Baron Cohen
Första framträdandeParamount Comedy Channel, Da Ali G Show
Senaste framträdandeBrüno
SkådespelareSacha Baron Cohen
Anknytning
YrkeJournalist
Information
ArtMänniska
KönMan
HemlandÖsterrike
NationalitetÖsterrikare
FamiljOJ (adopterad son)

Brüno Gehard (efternamnet uttalas gay-hard på engelska), ibland skriven som Bruno or Brueno, är en fiktiv österrikisk homosexuell modereporter skapad av den engelska komikern Sacha Baron Cohen. Under 2009 var Brüno Gehard huvudperson i filmen Brüno.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Brüno föddes i Klagenfurt, Österrike och enligt honom själv är han 19 år gammal. Hans mamma dödades av hans pappa som var en framstående tillverkare av gökur i Schleswig-Holstein.[1] Brünos bror Durgel driver en lamineringsfirma i Salzburg.[2]

1992 var det meningen att Brüno skulle medverka som dansare i musikvideon till gruppen Snap!s "Rhythm is a Dancer", med han var tvungen att dra sig ur en dag före inspelningen eftersom han fått en ögoninfektion efter kontakt med hundbajs. Istället började han jobba på Klub Apartheid i Wien, initialt som urinal. Hans första tv-program var Get Uber It, som följdes av Funkyzeit mit Brüno (Funkytime with Brüno) som hade gått på TV i åtta år.[2] I programmet intervjuade Brüno gäster om mode, nöje, kändisar och homosexualitet, med tyngdpunkten på det sista ämnet. Brüno sparkades från programmet 2008, men har sedan dess återfått jobbet.[2] Filmen Brüno börjar precis när han blir avskedad från Funkyzeit år 2008.

Kanalen som visar Funkyzeit i Österrike är ÖJRF (Österreichischer Jungen-Rundfunk), vilket är snarlikt den verkliga TV-kanalen ORF (Österreichischer Rundfunk). Logon visas ofta i övre högra hörnet i Brünos inslag. Ofta hävdar Brüno att han gör program för Österrikes Bög-TV, och uppmuntrar till exempel ett brottningslag att hälsa till alla tittarna.[3] Programmets signaturmelodi är "Crank It Up", från den tyska gruppen Scooters album Our Happy Hardcore.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "When Bruno Met Robbie", NOW, By Robbie Collin, May 7, 2009
  2. ^ [a b c] Times UK Online "Brüno: ich bin ein superstar" by Stephen Armstrong, June 28, 2009
  3. ^ Your Daily Media "Bruno Pranks Daytona Wrestling Team"