Sacha Baron Cohen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sacha Baron Cohen
Sacha Baron Cohen, 2011.
Sacha Baron Cohen, 2011.
FöddSacha Noam Baron Cohen
13 oktober 1971 (51 år)
Hammersmith, London, England
Utbildad vidChrist's College och Haberdashers' Aske's Boys' School
MakaIsla Fisher (2010-)
Barn3
Betydande roller
Borat Sagdijev, Ali G, Brüno Gehard
IMDb SFDb

Sacha Baron Cohen, född 13 oktober 1971 i Hammersmith, London, är en brittisk skådespelare och komiker.[1] Han är bland annat känd för de satiriska rollfigurerna Borat (kazakisk reporter), Ali G (rappare) och Bruno (eller Brüno Gehard, österrikisk homosexuell modereporter).

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Cohen växte upp i en religiös judisk medelklassfamilj i London. Han är den andre av tre söner till Gerald Baron Cohen (1932-2016) och dennes hustru Daniella. Cohens far, som ägde en herrekiperingsbutik vid Piccadilly, kom ursprungligen från Wales, medan hans mor är av judisk härkomst från Israel. Hans bror, Erran Baron Cohen, är kompositör och spelar trumpet. Han är även kusin till psykopatologen Simon Baron-Cohen.

Baron Cohen var elev vid privatskolan Haberdashers' Aske's Boys' School och tillbringade därefter ett år i Israel. Han har en examen från Cambridge, där han studerade historia vid Christ's College.[1] Han är gift med den australiska skådespelerskan Isla Fisher. Tillsammans har de tre barn.

Roller[redigera | redigera wikitext]

1998 började han medverka i TV-komedishowen The 11 O’Clock Show. Det var där han skapade karaktären Ali G, en extremt ointelligent "hiphop-journalist" med iögonenfallande klädstil och märklig engelska som ställde märkliga frågor till intet ont anande politiker och kändisar som inte insåg att Cohen fick dem att avslöja sina fördomar och okunskap.[1] Hans framgångar med denna roll ledde 2000 till hans egen Da Ali G Show.

Han skapade senare två andra återkommande karaktärer, Borat och Brüno, som också användes för att lura intervjuobjekt. Borat Sagdijev är en tydligt rasistisk, antisemitisk, homofob och sexistisk kazakisk reporter. Brüno Gehard är en homsexuell österrikisk modereporter.[1]

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Sacha Baron Cohen som Borat.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] Sacha Baron Cohen, Encyclopædia Britannica, läst 2021-01-30

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]