Bradleyeffekten

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Bradley-effekten)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Borgmästare Tom Bradley ledde i opinionsmätningarna, men förlorade guvernörsvalet i Kalifornien 1982.

Bradleyeffekten, ibland även kallad Wildereffekten[1][2], är ett fenomen som innebär att en opinionsundersökning överrapporterar politiskt korrekta svar. Bradleyeffekten är den skillnad som uppstår mellan opinionsmätningar och det faktiska utfallet av ett allmänt val eller en folkomröstning.

Ursprung[redigera | redigera wikitext]

Uttrycket härrör från den afroamerikan som ledde opinionsmätningarna till guvernörsvalet i Kalifornien 1982, Tom Bradley, men som likafullt förlorade valet till en vit kandidat.

USA[redigera | redigera wikitext]

Bradleyeffekten har observerats i USA där afroamerikanska kandidater i val har högre resultat i opinionsundersökningar än i val. Man menar att amerikanerna i opinionsundersökningar alltid säger sig vara mer positiva till afroamerikaner än vad de egentligen är, när de väl kommer till valurnorna så röstar de ändå enligt gamla schabloner. Storleken på denna effekt diskuteras ofta, och givetvis finns det skillnader mellan olika amerikanska delstater, det finns anledning anta att den är större i söder än vad den är i norr, samt att den är mindre i liberalt dominerade stater än vad den är i konservativa stater.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige leder Bradleyeffekten till att Sverigedemokraterna underrapporteras i opinionsundersökningar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kevin Drum, "East Coast Bias Watch", washingtonmonthly.com, 23 juli 2008, citerande ett sökresultat från Google: "3,820 hits for Wilder Effect compared to 44,900 hits for Bradley Effect"
  2. ^ Payne, Gregory(1986). Tom Bradley: The Impossible Dream : A Biography Roundtable Pub. The chapter about Bradley Effect (Chapter 16 / s. 243 – 288) är tillgänglig på nätet på ”Archived copy”. Arkiverad från originalet den 20 januari 2009. https://web.archive.org/web/20090120231055/http://www.gregorypayne.net/bradleybio.pdf. Läst 16 oktober 2008.