Bredd-först-sökning

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Binärt träd med 9 noder och höjden 4.

Bredd-först sökning är en strategi för att traversera ett träd (en hierarkisk datastruktur där varje nod kan ha noll eller flera underordnade noder) där man undersöker alla noder på en viss nivå i trädet innan man går vidare till nästa nivå.

I bilden till höger kommer man med bredd-först sökning från roten (nod 8) att i tur och ordning undersöka noderna enligt någon av följande ordningar:

  • 8, 3, 10, 1, 6, 14, 4, 7, 13;
  • 8, 10, 3, 14, 6, 1, 13, 7, 4;
  • osv

Strategin kan vara värdefull i många sammanhang och anledningen att välja den beror naturligtvis på vilken data som trädet organiserar. I till exempel ett beslutsträd (ett träd som spänner upp tänkbara konsekvenser av en serie beslut, tex drag i ett schackparti eller en serie strategiska affärsbeslut) utforskar man med denna strategi vilka alternativ man har på en viss nivå innan man går vidare för att utforska alternativen på nästa nivå. Med bredd först kan man i beslutsanalys inte garantera att alltid hitta ett per definition framgångsrikt resultat (tex vinst i ett schackparti) med mindre än att man tittar på samtliga noder. Normalt sett gör man nämligen inte det utan använder en värderingsfunktion för att välja det uppskattat bästa alternativet någon nivå ned. Om man med bredd först finner ett framgångsrikt resultat kan man dock garantera att man också hittar det optimala sättet att ta sig dit.

Se även[redigera | redigera wikitext]