Briljant

Från Wikipedia
För fågelsläktet Heliodoxa, se briljanter
En briljantslipad Kubisk zirkon.

Briljant är en vanligt förekommande slipning för diamanter andra ädelstenar samt smyckestenar som bergkristall och syntetiska stenar.

Fullslipad briljant[redigera | redigera wikitext]

Briljantens slipning.

En briljant som är fullslipad har 58 fasetter om bordet och underdelens spetsfasett (kuletten) räknas. I dagligt tal säger man dock oftast att slipningen består av 56 fasetter. Fasetterna är fördelade med en större överst (bord eller taffel), 32 fasetter på överdelen och 24 på underdelen samt kuletten. Kuletten är den lilla plana ytan vid basen av en gammalslipad briljant. Numera har briljanterna ingen kulett utan är spetsiga. Även rondisten, som åtskiljer briljantens över- och underdel, fasetteras ibland.

Stenarnas reflektion är starkt beroende av slipproportionerna. Spillet vid en briljantslipning varierar från som lägst 30 % till som mest 70 % och beror främst på utgångsmaterialet och rådiamantens varierande kristallisering.

Värde[redigera | redigera wikitext]

Värdet på en briljantslipad diamant beror förutom på vikten, färgen och renheten betydligt av slipningens kvalitet men främst på dess proportioner. Slipkostnaden på en briljantslipad diamant överstiger sällan 5 % av dess slutliga pris.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]