Bergkristall

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För kortromanen av Adalbert Stifter, se Bergkristall (roman).
Bergkristall
Exempel på Isbergskristall.
Kategori Mineral
Grupp Kvarts
Kemi Kiseldioxid SiO2
Färg Färglös
Streckfärg Vit
Kristallsystem Trigonala
Brott mussligt, mycket sprött
Mohs 7
Ljusbrytning 1,544 – 1,553
Dubbelbrytning +0,009
Spaltning ingen
Densitet 2,65
Dispersion 0,013

Bergkristall är en färglös, helt genomskinlig och klar variant av mineralet kvarts. Bergkristall används i smyckeindtidigare även ii kristallkronor men bergkristaller har de sista 100 åren ersatts av av slipade glasbitar.

Namnet kommer från grekiskans krystallos som betyder is. Detta för att man trodde att bergkristall is då man fann dem i Alperna på hög höjd. Redan på 1400 talet började lokalbefolkningen i Schweiz organisera sig some professionella kristall letare så kallade strahlers )efter strahlen dvs stråla, dp kristallerna de samlade in ur sprickor och klyftor reflekerade luset vackert..

Bergkristall fyller sprickor i berggrunden på många platser i Sverige och kläder väggarna i hålrum i kvartsit, i pegmatiter, i järnmalmsförekomster mm.

Ibland har bergkristallen inneslutningar av olika slag, fantomkristall är när kristallen ser ut att ha en extra spets i spetsen. Rutilkvarts är en bergkristall med rutilinneslutningar. Man kan även finna turmalin innesluten i bergkristall, så kallad turmalinkvarts. När det är extra många sprickor i kristallen så kan den kallas för iskristall.
Mineralet återfinns i hela jorden och är ett av jordens vanligast förekommande mineraler.

Alperna var fram till 1800-talet den främsta fyndområdet för bergkristall. Senare hämtades bergkristall främst från Madagaskar, under 1900-talet blev Brasilien[1] där de vackraste kristallerna förekommer[2] den främsta leverantören.[1] Bergkristall bryts i många gruvor i Arkansas i USA. Flera av dessa tillåter samlare att besäka gruvan och för en nominell summa plocka kristaller eller betala per kg stuffer man tar med.

I Sverige finns bergkristall främst i de norra delarna av landet, men inga fyndigheter av betydelse.[2] En av de gamla klassiska svenska fyndplatserna var i Olden fjällen i Offerdal i Jämtland.[1], en annan klassik fyndighetr är vid Rutströmsselet norr om Vassijaure, nära Riksgrönsen i nordvästligaste Lapland. Nära norska grönsen har norska samlare grävt ur upp till 14 m lönga hålrum med kristaller på upp till en halvmeter. Den största bergkristallen som hittats och tagits till vara i Sverige var ur en alpin klyfta fylld med klorit vid motorvögsbygget av E6 strax öster om Stenungsund. Här i den största vägskörningen vid Norum kyrka togs en 65 cm läng och 53 kg tung kristall till vara innan den sprängdes sönder av mineralsamlare från Göteborg. Det finns hundratals med fyndplatser för bergkristall i Sverige. Om du tittar på en karta och studerar någon av våra 100 000 sjöar ser du att de ofta är långsträckta, dvs fyller en större sprickzon i berggrunden. Chansen är stor att sprickan under sjön (och andra runt omkring) är fyllda med bergkristaller och ofta kan man hitta dem i lösblock eller titta på dem dör de sitter inne i spickor eller i sprickor-hålrum i vita kvartsådror i berget.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 5 november 2014. https://web.archive.org/web/20141105141203/http://svenskuppslagsbok.se/scans/band_03/0715_0716-0108.jpg. Läst 5 november 2014. 
  2. ^ [a b] Nationalencyklopedin multimedia plus, 2000 (uppslagsord Bergkristall)