British Airways Flight 9

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
British Airways Flight 9/Speedbird 9
747-ba9.png
Olyckssammanfattning
Datum24 juni 1982
TypMotorstopp på grund av vulkanisk aska
PlatsGalunggung, Jawa Barat, Indonesien
Passagerare248
Besättning15
Skadade0
Omkomna0
Överlevande263 (alla)
FlygplanstypBoeing 747-236B
FlygplansnamnCity of Edinburgh
FlygbolagBritish Airways
RegistreringG-BDXH
StartLondon-Heathrow flygplats, London, England, Storbritannien
1:a mellanlandningChhatrapati Shivajis internationella flygplats, Bombay, Indien
2:a mellanlandningChennais internationella flygplats, Madras, Indien
3:e mellanlandningSultan Abdul Aziz Shah Airport, Kuala Lumpur, Malaysia
4:e mellanlandningPerth Airport, Perth, Australien
Sista mellanlandningMelbourne Airport, Melbourne, Australien
DestinationAuckland Airport, Auckland, Nya Zeeland

British Airways Flight 9 var en flygning från London till Auckland med British Airways som efter att ha flugit genom vulkanaska drabbades av motorproblem.

Incidenten[redigera | redigera wikitext]

Problemen tog fart när ett gnistrande av vulkanisk rök, som besättningen trodde var elmseld, började gnistra utanför fönstren på flygplanet.[1] Kort därefter tog flera av motorerna eld för att till slut slockna. Kaptenen försökte starta om motorerna gång på gång utan att de reagerade. Samtidigt försvann också gnistrandet. Till sist lyckades besättningen starta alla de fyra motorerna på följd, men kort därefter kom det elmseldsliknande fenomenet tillbaka runt en motor, vilket fick kaptenen att stänga av den.[1]

1982 var radartekniken inte lika avancerad, och vulkanrök syntes inte på en vanlig flygplansradar. Som tur var hade ett modernt fyrmotorigt passagerarflygplan inga problem 1982 att flyga på endast tre motorer. Trots stora kommunikationsproblem med Jakartas flygtorn, på grund av vulkanaskan som härjade runt omkring antennen, lyckades man ändå landa planet säkert. Landningen var dock inte heller problemfri eftersom planet måste flyga igenom ett område med höga berg för att nå flygplatsen.[1] Dessutom var det dimmigt, mörkt, och hög luftfuktighet. Askan hade blästrat flygplanets främre ruta så mycket att piloterna kunde bara titta genom den på två ställen där ca 3 - 4 cm öppningar fanns att tillgå.[1] Besättningen hade därför stora problem med att se landningsbanan men klarade av det trots att flygplatsen Halim Perdanakusuma Airport ligger bland berg- och skogspartier högt upp på Java. Den engelska kaptenen Eric Moody och hans besättning anses fortfarande som stora hjältar då de klarade manövern och att samtliga passagerare överlevde det dramatiska tillbudet i juni 1982.

Incidenten gjorde att kraftiga restriktioner infördes mot flygningar i områden påverkade av vulkanaska. Eyjafjallajökulls utbrott 2010 gjorde att flygtrafiken ställdes in i stora delar av Europa i minst en vecka.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] Askmolnet stoppade motorerna på en mils höjd, DN.se. Publicerat 24 april 2010, läst 24 april 2010.