Brokbaggar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Brokbaggar
Trichodes apiarius.jpg
Trichodes apiarius
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Klass Insekter
Insecta
Ordning Skalbaggar
Coleoptera
Underordning Allätarbaggar
Polyphaga
Familj Brokbaggar
Cleridae
Vetenskapligt namn
§ Cleridae
Auktor Latreille, 1802
Hitta fler artiklar om djur med

Brokbaggar (Cleridae) är en familj i insektsordningen skalbaggar som hör till underordningen allätarbaggar. Familjen har en världsvid utbredning och det finns 3 500 till 4 000 arter.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Brokbaggar är små till medelstora skalbaggar, kroppslängden varierar mellan olika arter från 2 upp till omkring 20 millimeter. Kroppsformen är långsträckt och kroppen är försedd med fina, utstående hår. Många är brokigt färgade i rött, gult och svart, men även gulbrunaktiga eller mer enfärgade mörka arter finns. En del arter har ljusa fläckar på täckvingarna.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Den vida utbredningen och artrikedomen gör att familjen uppvisar en mångfald av levnadssätt, då olika arter har anpassat sig till olika ekologiska nischer, och olika slags habitat.

Många arter är predatorer både som larver och fullbildade insekter, imago, ofta på vedlevande insekter som exempelvis barkborrar. Larverna hittas ofta i ved där de jagar andra insektslarver, medan de fullbildade insekterna tar andra fullbildade insekter.

Fullbildade brokbaggar kan även hittas på blommor, där de äter pollen. En del arter är asätare och kan hittas på kadaver.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från norska Wikipedia (bokmål/riksmål), 7 mars 2010.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]