Bullpup

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln handlar om eldhandvapen. För robotvapnet, se AGM-12 Bullpup.
Bullpup vapnet Steyr AUG

Bullpup är ett gemensamt namn på ett eldhandvapen där mekanismen och magasinet sitter bakom avtryckaren. Konstruktionens syfte är att förlänga den inre pipan utan att göra vapnet längre, konstruktionen gör också vapnet smidigare och lättare i vikt. Det land med flest vapen i sin arsenal som använder denna mekanism är Österrike.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Ett av de tidigaste bullpup-vapnen kom år 1901 då en brittisk vapensmed skapade Thorneycroft carbine. Den blev aldrig någon succé på grund av dålig ergonomi och hög rekyl. De följande decennierna togs olika varianter av bullpup-vapen fram men ingen godkändes för produktion. Närmast kom EM-2 som blev antagen av den brittiska armén en kort tid innan NATO-standarden tog över i Europa.

Inte förrän 1977 fick bullpup spridning då Steyr AUG kom och blev den österrikiska arméns standardvapen. Steyr AUG finns på flera platser i världen och har tillverkats i flera varianter. De följande åren kom även andra bullpup-vapen, såsom den franska FAMAS (1978) och brittiska L85 (1985).