Bumlingarna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bumlingarna
GenreBarnprogram
Skapad avElisabeth Beresford
MedverkandeBernard Cribbins (röst)
Antal avsnitt60
Längd (per avsnitt)5 min
Antal säsonger2
LandStorbritannien
SpråkEngelska
Sändning
OriginalkanalBBC Two
Originalvisning1973-1975
Externa länkar
IMDb

Bumlingarna är en dockanimerad brittisk TV-serie från 1973, baserar på författaren Elisabeth Beresfords (1926-2010) böcker om "The Wombles". Serien visades första gången i svensk TV 1973, då under namnet Doldisarna och återkom i Sveriges Television våren 1984 som Bumlingarna.

Den första Wombles-boken publicerades 1968 och BBC gav producenten FilmFair uppdraget att skapa en tv-serie av böckerna. Serien producerades av Graham Clutterbuck och regisserades av Ivor Wood med stop motion-teknik. Alla karaktärernas röster gjordes av skådespelaren Bernard Cribbins. Inspelningsmiljöerna och modellbyggena skapades av Barry Leith. Två serier om 30 femminuters-avsnitt producerades, den första med premiär 1973, animerad av Ivor Wood, och den andra sändes 1975 och animerades av Barry Leith. Sammanlagt producerades 60 avsnitt.

År 1996 spelades en ny serie in med tre nya Bumling-karaktärer.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Handlingen kretsar kring Bumlingarna, en sorts mullvadsliknande figurer, som samlar och återanvänder saker som människorna slängt bort.

Vinjetten har en väldigt trallvänlig melodislinga och en text som (i sin svenska översättning) talar om att bumlingarna "bumlar" kring över jord och under jord och samlar på ting.

En lustig detalj är att alla figurerna har geografiska namn, som Onkel Bulgaria, Omsk, Tomsk, Orinoco osv.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]