Bundeskanzleramt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bundeskanzleramt i Berlin.
Bundeskanzleramt i Bonn var säte för förbundskanslern 1976–1999.

Bundeskanzleramt (förbundskanslerämbetet) är Tysklands förbundskanslers kansli. Det har sitt säte i Berlin.

Byggnader[redigera | redigera wikitext]

Bonn[redigera | redigera wikitext]

Palais Schaumburg i Bonn var den första byggnaden för Bundeskanzleramt. 1969 beslät man att bygga en ny förvaltningsbyggnad i närheten av Palais Schaumburg. 1974 påbörjades byggnadsarbetena och 1976 invigdes nya Bundeskanzleramt. Den första kanslern att använda den nya byggnaden var Helmut Schmidt. Palais Schaumburg fortsatte att användas vid representation.

Berlin[redigera | redigera wikitext]

Efter att Tyskland återförenats 1990 fattades beslutet att alla regeringsbyggnader skulle flyttas från Bonn till Berlin. En av dessa byggnader var högsätet för den tyska förbundskanslern, Bundeskanzleramt. En arkitekttävling utlystes och vanns av den Berlinska arkitektduon Axel Schultes och Charlotte Frank. Bygget stod färdigt 2001.

Byggnaden består av ett nio våningar högt, nästan kubiskt, centralkomplex flankerat av två femvånings sidoflyglar på vardera sidan i sidofasadernas förlängning. Ett av kännetecknen för byggnaden är den arton meter höga halvcirkulära ”utskärningen” i huvudbyggnadens övre del som, tillsammans med den kubiska formen, har bidragit till uppkomsten av smeknamnet ”Waschmaschine” (tvättmaskin).

Entréfasaden har en väl balanserad proportionering mellan den vita betongen och glaset och bjuder på transparens och öppenhet. Man kan skönja en abstraktion av antikens statsbyggnader i de brutna pelarna som ger struktur åt fasaden. Ur vissa vinklar tycks exteriören och interiören lösas upp i varandra.

Järnskulpturen som står i förgården, Ehrenhof (Ärans gård), är skapad av spanjoren Eduardo Chillida och heter, passande nog, Berlin.

För den som passerar in genom entrédörrarna öppnar interiören upp sig som i en katedral och receptionen känns ljus och luftig.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]