Burmas militär

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Burmas militär officiellt känd som Tatmadaw (Burmesiska: တပ္‌မေတာ္‌; IPA/taʔmədɔ̀/) är den officiella militären i landet Burma. Totalt uppgår landets stridsstyrkor till 428 000 vilket är 12:e högst i världen.[1]

Landets militär är sedvanligt organiserad i tre vapengrenar.

Armén[redigera | redigera wikitext]

Armén (Tatmadaw Kyi) får majoriteten av försvarsanslagen. Den är organiserad i regementen och bataljoner. Den har spelat stor roll i att slå ner de uppror som har uppstått i landet. Generellt så anses den vara relativt andra länder i Sydostasien vara välfinansierad och vältränad. Armén tros vara ca 400 000 man stark. Det skall dock noteras att all personal inte är över 15 år. Majoriteten av bataljonerna utgörs av lätt infanteri. Oftast anses den taktiska doktrinen gynna dessa varför pansar och artilleri ses som understödsvapen. Mycket av materialet är köpt från Kina, t.ex. stridsvagnen WZ120 (type-69) eller Indien. Man har även T-72S, Type-59D och Type-63 (amfibie). Burmas vanligaste APC är den licensbyggda BTR-3. Burma har genom åren köpt stora mängder gammal material från både väst och öst, genom främst Storbritannien, men även Israel och Ryssland. Den mesta av luftförsvaret bygger på gammal sovjetisk materiel, i form av raketer men även kinesiska kanoner. Det skall noteras att de även har svenskt materiel i form av Grg m/48, som såldes 1983. Trots att Sverige inte längre säljer ammunition får landet den på annat håll. Vanligaste gevären håller kaliber 5.56mm mot den tidigare 7.62mm, och är antingen licensproducerade Galil eller kopior av HK33, G3. Armén har låg kryptologisk standard. Vanliga radiosystem är TRA-906, TRA-3, XD-D6M, PRC-6, 9 och 10. Men de använder även moderna frekvensbytare/frekvenhoppar-utrustning.

Flygvanpet[redigera | redigera wikitext]

Flygvapnet (Tatmadaw Yay) är relativt litet, har mycket få stridsflygplan. De flygplan som är vanliga är markattack och spaningsflygplan. De flesta är idag kinesiska. Man har t.ex. gamla Chengdu Jian-7, Mig-29:or och G-4 Super Galeb; övervakningsflygplan: Pilatus PC-7 och BN-2 Islander. Totalt finns ett 10-tal större flygfält (1800m). Endast tre är längre än 2500 m.

Flottan[redigera | redigera wikitext]

Flottan (Tatmadaw Lay) har som primär roll att bevaka kusten och floderna. De har försökt köpa men även bygga mycket moderna fartyg för de rollerna. Många av de nyare fartygen har byggts i Kina eller med kinesisk assistans. Som exempel kan nämnas de 50 meter långa snabb patrullbåtar med bl a 2 dubbla 40 mm Bofors-kanoner, 2 dubbla 57 mm och 4 dubbla 25mm kanoner, minsvepningsutrustning och sjunkbomber. De har även missilbestyckade båtar för skeppsbekämpning. Idag får Burmas flotta betraktas som en brownwater-flotta nära en greenwater-flottas kapacitet. Ett problem för flottan är flygvapnets begränsade kapacitet. Det skall dock noteras att flottan försöker få bluewater-kapacitet.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Myanmar's Armed Forces, CSIS (Page 35)”. 25 juli 2006. Arkiverad från originalet den 26 juli 2006. https://web.archive.org/web/20060726083334/http://www.csis.org/media/csis/pubs/060626_asia_balance_powers.pdf. 
  2. ^ Building the Tatmadaw: Myanmar Armed Forces Since 1948 Av Maung Aung Myoe