Byar med befästa kyrkor i Transsylvanien

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Världsarv
Byar med befästa kyrkor i Transsylvanien
Rotbav
Geografiskt läge
Koordinater46°08′09″N 24°46′23″Ö / 46.13583°N 24.77306°Ö / 46.13583; 24.77306
PlatsTranssylvanien
LandRumänien Rumänien
Region*Europa och Nordamerika
Data
TypKulturarv
Kriterieriv
Referens596
Historik
Världsarv sedan1993  (17:e mötet)
Utvidgat1999
* Enligt Unescos indelning.

Transsylvaniens byar var ofta organiserade kring en befäst kyrka. Idag är en grupp på sex gamla saxiska byar och Szeklerisk by uppsatt på världsarvslistan.

Historia[redigera | redigera wikitext]

De saxiska byarna i Transsylvanien dök upp på 1200-talet då Ungerns kungar placerade tyska kolonister i området. De hade en särskild status bland nationer i provinsen, och deras civilisation lyckade överleva och utvecklas och kom att bilda en mycket stark grupp av jordbrukare, hantverkare och köpmän. Med sitt läge i en region som konstant var i riskzonen att bli invaderade av osmaner och tatarer, byggde de fortifikationer av olika storlekar. De viktigaste städerna var helt befästa och mindre samhällen skapade befästningar runt kyrkan centralt i byn, där de förstärke dessa med försvarstorn och lagerbyggnader för att kunne behålla sina mest värdefulla varor och skydda dem mot långa belägringar.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Hǎrman

Topografin i södra Transsylvanien är som en platå, genomskuren av vida dalgångar med olika mindre vattendrag som rinner ut i större, nämligen Olt, Mureş, Târnava Mare och Târnava Mică. Byarna följer starkt topografin och försöker använda den på bästa sätt; därför är byarna i dalgångarna utvecklade runt en central gata och möjligen en andra, när de som ligger på planare området följer ett lösare, radialt mönster. Av säkerhetsskäl och saxiska traditioner är byarna kompakt byggda.

Huvudelementet är kyrkan, alltid beläget i mitten av samhället. Olika typer av fästningsverk finns; en liten enceinte omkring kyrkan, en rad fortifikationer omkring kyrkan eller ett helt fort med ett antal olika befästningsmurar runt kyrkan. Kyrkan har anpassats för att inkludera försvarsfunktioner; alla är antingen romanska basilikor eller enkelskeppade kyrkor i sengotisk stil. Kyrkorna har även många tillägg, varierande i ålder från ursprungsperioden då kyrkan byggdes under senmedeltiden fram till 1500-talet. Många kyrkor har även barockelement från perioden, då barockstilen var väldigt populär i regionen.

I de flesta fall är kyrkan placerad på en plats som är lätt att försvara, i allmänhet på toppen av en höjd. Materialen är traditionella; sten och röda tegelstenar, med takpannor i röd lera.

Byar på listan[redigera | redigera wikitext]

Namn Distrikt Tyska/Ungerska namnet Namn på världsarvslistan
Biertan Sibiu Birthälm - Berethalom Biertan
Câlnic Alba Kelling - Kelnek Câlnic
Dârjiu Harghita Székelyderzs Dârjiu
Prejmer Brașov Tartlau - Prázsmár Prejmer
Saschiz Mureș Keisd - Szászkézd Saschiz
Valea Viilor Sibiu Wurmloch - Nagybaromlak Valea Viilor
Viscri Brașov Weißkirch - Szászfehéregyháza Viscri

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]