Szekler

Från Wikipedia
Szeklernas traditionella flagga med solen och månen.

Szekler (ungerska: Székely, rumänska: Secui, tyska: Szekler) är en ungersk folkgrupp som huvudsakligen lever i Transsylvanien i Rumänien och på andra sidan gränsen till Serbien i Vojvodina.

Hemland[redigera | redigera wikitext]

Szekler uppdelat på län
Län Antal Andel
Harghita 275 841 84,61%
Covasna 164 055 73,81%
Mureș 227 673 39,26%

Till skillnad från de flesta andra etniska minoriteterna i Rumänien bor szeklerna koncentrerat till ett enda geografiskt område som kallas för Székelyföld (Szeklernas land). Enligt gällande rumänsk statistik bor det omkring 670 000 szekler i huvudsak i länen Harghita, Covasna och delar av Mureș. Szeklerna utgör en väsentlig del av den ungerska minoriteten i Rumänien. Det har förts en debatt om att bilda en autonom region av Székelyföld.

Språk[redigera | redigera wikitext]

Den ungerska som szeklerna talar är något skild från standardungerska, både vad gäller ordförråd, grammatik och intonation. I vissa fall har szeklerna bevarat vad som i standardungerska numera är arkaismer. Detta är ännu tydligare i Rumänien än i Serbien, eftersom standardungerska i hög grad påverkats av slaviska språk.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Under medeltiden var szeklerna del av Unio Trium Nationum ("De tre folkens union") som var en koalition av de tre transsylvanska stånden, vilka förutom szeklerna utgjordes av den (huvudsakligen ungerska) adeln och de saxiska (det vill säga tyska) borgarna. Dessa tre folkslag styrde Transsylvanien, antingen i samförstånd eller konflikt med varandra. De rumänska invånarna var i huvudsak livegna, vilket även många ungrare var. De rumäner, som var ortodoxa, hade inte några politiska rättigheter.

Den mest omfattande beskrivningen av szeklernas land och traditioner skrevs 1859-1868 av Balázs Orbán i verket "Székelyföld leírása" (En beskrivning av szeklernas land).

Genetik: Modern genetisk forskning visar på att ungrarna till viss del härstammar från hunnerna.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Neparaczki, Endre; Maroti, Zoltan; Kalmar, Tibor; Kocsy, Klaudia; Maar, Kitti; Bihari, Peter (2018-01-19). ”Mitogenomic data indicate admixture components of Asian Hun and Srubnaya origin in the Hungarian Conquerors” (på engelska). bioRxiv: sid. 250688. doi:10.1101/250688. https://www.biorxiv.org/content/early/2018/01/19/250688. Läst 20 september 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]