Canadian Pacific Railway

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Canadian Pacific Railway
CanadianPacificRailwayNetworkMap.png
Karta över Canadian Pacific Railway.
Allmänt
Plats  Kanada
Sträcka Vancouver-Montréal
Organisation
Invigd 1885
Ett godståg på väg österut på Stony Creek Bridge i närheten av Rogers Pass

Canadian Pacific Railway, mellan 1968 och 1996 CP Rail är en järnväg i Kanada som sköts av företaget Canadian Pacific Railway Ltd. Den sträcker sig från Vancouver till Montréal och har även linjer till flera större städer i USA, som Minneapolis, Chicago och New York. Högkvarteret finns i Calgary.

Järnvägen byggdes ursprungligen mellan östra Kanada och British Columbia under perioden 1881-1885 (linjerna till Ottawa Valley och Georgian Bay byggdes tidigare) och därmed fullföljdes ett löfte som givits till British Columbia då området gick in i den kanadensiska konfederationen 1871. Det var den första transkontinentala järnvägen i Kanada och numer används den framförallt för godstrafik. Under en lång tid utgjorde det den mest praktiska transportlösningen även för passagerartrafik mellan flera områden i Kanada. Den hade stor betydelse för bosättningen och utvecklingen i västra Kanada. Dess huvudsakliga passagerarservice lades ner 1986 efter att Via Rail startats 1978 och därmed övertagit merparten av passagerartrafiken.

Järnvägens logotyp är en bäver, eftersom det är en av Kanadas nationalsymboler. Järnvägen är också något av en symbol för kanadensisk nationalism.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]