Candy Rain

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Candy Rain / 愛情糖果雨
GenreRomantiskt drama
RegissörChen Hung-I
ProducentWei Ying-chuan
Chen Hung-I
Zhang Mei-ling
ManusLin Yan-ru
Chen Hung-I
AD Lin
SkådespelareKarena Lam
Cyndi Wang
Josephine Hsu
Lu Chia-Hsin
Grace Chen
Belle Hsin
Sandrine Pinna
Waa Wei
Niki Wu
Kao I-Ling
Flora Sun
BerättareCheer Chen
OriginalmusikChen Chien-Ci
FotografFisher Yu
KlippningChen Hung-I
Liu Chun-Hsiu
ProduktionsbolagRed Society Films
DistributionThree Dots Entertainment
Premiär12 september 2008
Speltid106 minuter
LandTaiwan Taiwan
SpråkMandarin
IMDb
Longjing Station (龍井車站), Taichung en scen i filmen dit Jessie återvänder.

Candy Rain (kinesiska: 愛情糖果雨?, pinyin: Àiqíng Tángguǒ Yǔ) men även känd som 花吃了那女孩 (Huā Chīle Nā Nǚhá) är en taiwanesisk antologifilm från 2008, regisserad av Chen Hung-I (陳宏一) och inspelad i Taipei.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Översikt[redigera | redigera wikitext]

Candy Rain är en romantisk drama som kombinerar fyra korta berättelser om lesbiska förhållanden i dagens Taiwan. Filmen är uppdelad i fyra delar, inklusive prolog och epilog:

Prolog

  1. Om södern frös (如果南國冰封了)
  2. Staden under osynlig attack (看不見攻擊的城市)
  3. Drömmer den motsatta drömmen (夢見相反的夢)
  4. Blommorna åt flickan (花吃了那女孩)

Epilog

Samtliga berättelser äger rum i samma lägenhet i Taipei, fast med helt olika inredningar. En liknande metod används i filmen Mitt liv, mitt val 2 som också handlar om lesbiska förhållanden, alla i samma hus fast olika tidsperioder.

Om södern frös[redigera | redigera wikitext]

Första delen handlar om Jessie (Belle Hsin) som brutit sitt förhållandet med sin pojkvän samt hamnat i gräl med sin familj. Hon beger sig till Taipei och flyttar in hos sin barndomsväninna Pon (Grace Chen) som är hemligt förälskad i henne. De påbörjar en intim relation, men Pon är alltid upptagen med jobbet och Jessie känner sig ensam och att hon ignoreras av Pon, dessutom vågar inte Jessie visa sin relation med Pon bland folk. På grund av detta uppstår en konflikt i förhållandet. Efter en liten incident i lägenheten tar Jessie tåget till Taichung, hon återvänder dock till Pon. Epilogen sammanfattar den första berättelsen med "vissa människor är lyckliga när de är tillsammans."

Staden under osynlig attack[redigera | redigera wikitext]

U (Sandrine Pinna) är en pedant med tvångssyndrom som söker efter den ideala partnern via dejtingsidor på Internet. Hon stämmer träff med Lin (Waa Wei) som är något äldre än henne själv och som själv letar efter kärlek. De fortsätter att dejta varandra, men U är väldigt tillbakadragen och vågar inte bjuda på sig så som Lin, de båda försöker få till något liknande ett förhållande, innan personlighetsskillnaderna blir allt för uppenbara och den enas behov efter ensamhet kommer i vägen för fortsatt förhållande. Epilogen sammanfattar andra berättelsen med att "vissa människor är lyckligare, när de inte är tillsammans."

Drömmer den motsatta drömmen[redigera | redigera wikitext]

Tredje berättelsen handlar om ett långtidsförhållande mellan Summer (Kao I-Ling) och Spancer (Niki Wu). Summer ska dock gifta sig med en man. Sedan hon var barn har hennes föräldrar alltid sagt att det är en kvinnas mål i livet att hitta en god make. Hon säger till Spancer att hon bara gifter sig för att ta sitt "sociala ansvar". De båda som dock älskar varandra kommer överens om att de ska återförenas om tio år. När de går skilda vägar lämnas Spancer att spendera åren ensam. Det dröjer dock bara tre år innan Summer, som nu blivit mamma, åter söker sig till Spancer. Summer är ångerfull för de val hon gjort, till slut träffas de tillsammans med Summers make (Mò Zǐ-yí (莫子儀)). Han känner till relationen mellan Summer och Spancer, och vill att Spancer ska flytta in hos dem. Han är ofta upptagen, och han vet att Summer är gladare och mår bättre tillsammans med sin flickvän. Epilogen sammanfattar den tredje berättelsen med att "vissa människor är olyckliga,för att de inte kan vara tillsammans."

Blommorna åt flickan[redigera | redigera wikitext]

Fjärde berättelsen byter berättarteknik och går över till ett serietidningsliknande berättande med komiska inslag, blandat med överdrivna gester, rörelsefrysningar och slowmotion. Sista berättelsen handlar om Ricky (Karena Lam) som är en emotionell masochist. Hon lever tillsammans med sin nya flickvän Xiǎo Yún (Cyndi Wang) som är svartsjuk och misshandlar henne precis som hennes tidigare flickvän Angela (Josephine Anan Blankstein) gjort. Hon själv å andra sidan har visat samma sadistiska stil mot sin andra ex-flickvän Xiǎo Qìn (Chia-Hsin Lu) som Ricky vänstrat med, både under förhållandet med Xiǎo Yún och med Angela. Detta har även sårat Xiǎo Qìn som älskar Ricky, men Ricky vill inte vara tillsammans med henne, hon tar ut sin aggression mot Xiǎo Qìn som är en skörare person än henne själv. En dag hittar Ricky Xiǎo Qìn som med sorg och visst vemod har skurit sig i handlederna. Rickys strulande leder till att alla som älskat henne blivit besvikna på henne. Epilogen sammanfattar den fjärde berättelsen med "och vissa blir aldrig lyckliga, även om de är tillsammans."

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

Waa Wei som Lin
Cyndi Wang som spelar Rickys flickvän.


Skådespelerskor Roll
Karena Lam (林嘉欣) Ricky
Cyndi Wang (王心凌) Rickys flickvän
Josephine Anan Blankstein (許安安)
(tidigare känd som Josephine Hsu)
Rickys ex-flickvän
Chia-Hsin Lu (路嘉欣) Rickys ex-flickvän
Grace Chen (陳泱瑾) Pon
Skådespelerskor Roll
Belle Hsin (辛佳穎) Jessie
Sandrine Pinna (張榕容) U
Waa Wei (魏如萱) Lin
Niki Wu (吳立琪) Spancer
Kao I-Ling (高伊玲) Summer
Flora Sun (孫正華

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Filmen fick blandad kritik, Love HK Film beskrev den som en konstfilm med ett lätt lesbiskt tema, ojämn och uppenbar.[1] Men Russell Edwards från Variety gav filmen milt beröm för sitt "charmiga" utförande och dess "eleganta filmning".[2]

Musik[redigera | redigera wikitext]

Filmens soundtrack släpptes på en dubbelskiva.

Låtlista[redigera | redigera wikitext]

Spår Låt Artist
1-01 想想 Ciacia Her (何欣穗)
1-02 NO.1如果南國冰封了
1-03 南國
1-04 冰封
1-05 繼續 Ze' Hwang (黃小楨)
1-06 繼續>>不
1-07 NO.2看不見攻擊的城市
1-08 城市
1-09 尋找 Wuli Qi (吳立琪)
1-10 NO.3夢見相反的夢
1-11 相反的夢
1-12 十年
1-13 不散不見 Jyotsna (彭靖惠)
1-14 NO.4像花吃了那女孩
1-15 TRISTE Deserts Chang (張懸)
1-16 女孩的三拍子
1-17 泡泡 Waa (魏如萱)
2-01 讓我搭上一班會爆炸的飛機 My Little Airport
2-02 No More Soundtrack Sugar Plum Ferry (甜梅號)
2-03 我愛你 New Pants (新褲子)
2-04 Shananana 電話亭
2-05 Bad Dream (akustisk) We Save Strawberries (草莓救星)
2-06 田納西恰恰 Tizzy Bac
2-07 Angel Singing 電話亭
2-08 和陳五msn My Little Airport

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

  • 2008, 45:e Golden Horse Awards för bästa kostym.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kozo. ”Candy Rain (TAIWAN 2008) via Love HK Film” (på engelska). http://www.lovehkfilm.com/panasia/candy_rain.html. Läst 27 april 2013. 
  2. ^ Russell Edward. ”Candy Rain (Taiwan)” (på engelska). http://variety.com/2008/film/reviews/candy-rain-1200535372/1. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]