Carl-Johan Vallgren

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Carl-Johan Vallgren
Carl-Johan Vallgren 001 (cropped).jpg
Född26 juli 1964[1][2] (58 år)
Linköping[3], Sverige
MedborgarskapSverige
SysselsättningFörfattare
Rocksångare
Musiker
Noterbara verkDen vidunderliga kärlekens historia
Period1987
Utmärkelser
Eckersteinska litteraturpriset (1988)
Litteraturklubbens stora litteraturpris (2002)
Webbplatshttp://www.vallgren.nu
Redigera Wikidata

Carl-Johan Emanuel Vallgren, född 26 juli 1964 i Linköping, är en svensk författare, rocksångare och musiker.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Vallgren har skrivit tio romaner, en novellsamling, en essäbok om Berlin samt Mikael Persbrandts memoarer. Han har nått sin hitintills största publika framgång med Den vidunderliga kärlekens historia från 2002. Boken vann Augustpriset. År 2009 publicerade Vallgren romanen Kunzelmann och Kunzelmann, en brett upplagd berättelse som både är en satirisk samtidsbeskrivning och en roman om konstförfalskning, samtidigt som den berättar om de homosexuellas situation i Sverige och Tyskland från 1930-talet och framåt. Hans bok För herr Bachmanns broschyr kan närmast beskrivas som ett brev skrivet till en fiktiv person, en herr Bachmann, där Sverige, dess befolkning, medieutbud, historia, kulturliv etcetera häcklas. Paradoxalt nog har denna bok nått stor popularitet i Sverige och kommit ut i flera upplagor.

Romanen Dokument rörande spelaren Rubashov handlar om spelmissbrukaren Josef Rubashov, som i S:t Petersburg nyårsnatten 1899–1900 förlorar sin själ i ett parti kort med djävulen och som en följd av detta blir odödlig och vandrar genom hela det europeiska 1900-talet. Bokens form anspelar till viss del på den klassiska ryska 1800-talslitteraturen.

Hans roman Havsmannen från 2012 handlar om de utsatta syskonen Nella och Robert i åttiotalets Falkenberg. Titeln anspelar på den manliga motsvarigheten till en sjöjungfru som dyker upp i berättelsen och ändrar karaktären på handlingen.

Vallgrens böcker är översatta till 25 språk och har nått stor publik i länder som Tyskland, Italien, Spanien och Ryssland.

Vallgren framträder också som musiker i en stil som varierat mellan det satiriskt kabaréartade och modern rockmusik.

Han har även skrivit ett flertal pjäser, bland annat Fallet Sally Beauchamp som sattes upp på Norrbottensteatern i Luleå 2004 och "Radio Love, 87,9 MHz" på Dramaten 2007.

Som skådespelare har han synts i den tyska filmen Grosse Mädchen weinen nicht (2003), och som Leo i den svenska filmen SÖK (2006)

Han är uppvuxen i Falkenberg och numera bosatt i Stockholm, han har tidigare under flera år varit bosatt i Berlin.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Internet Speculative Fiction Database, författar-id i ISFDB: 36276, omnämnd som: Carl-Johan Vallgren, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  2. ^ Babelio, författar-id på Babelio: 119589, omnämnd som: Carl-Johan Vallgren.[källa från Wikidata]
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, läst: 17 december 2014, licens: CC0.[källa från Wikidata]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]