Caspar van Panten

Från Wikipedia
Version från den 22 december 2017 kl. 09.15 av Fluffbot (Diskussion | Bidrag) (Datumstämplar mall Mall:Dubblett)

Caspar van Panten, död omkring 1630, var en nederländsk arkitekt och bildhuggare, efter 1620 huvudsakligen verksam i Sverige och i kunglig tjänst.

Biografi

Vibyholms slott ritades av Caspar van Panten, här i en tolkning av Erik Dahlbergh på 1670-talet.

Van Panten var verksam borgare i Amsterdam och där verksam sam arkitekt och bildhuggare. 1620 anlände han till Sverige, där han tillbringade återstoden av sin levnad. Han var i tjänst hos Gustav II Adolf som "arkitekt och byggmästare icke allenast på Stockholm slott utan på andre orter som K M:t behager". Han skulle även ha överinseende över alla slags hantverkare och svara för undervisning inom bygg och hantverk.

Han fick uppdrag att leda bygget för den östra längan av Gamla Stockholms slott och var även verksam vid uppförandet av östra längan av Uppsala slott, där den av Andrea Palladio påverkade holländska senrenässansen framträdde samt den fjärde längan på Eskilstuna slott 1620-1621. Till Eskilstuna slott inkallade han flera hantverkare från Holland. Caspar van Panten ritade även det äldre Vibyholms slott (uppfört 1622–1630) i nederländsk stil, även här hade han hjälp av murmästare och hantverkare som han hämtade från sitt hemland 1624. Gruppen Holländare bestod av 42 personer med konstnärer och hantverksmästare samt deras familjer.

Åren 1626-1627 förestod han byggarbetena då Stora Bollhuset uppfördes vid Slottsbacken i Stockholm. Han formgav och ledde byggen för tullstaket, tullportar och tullhus för Stockholms tullar. Ett annat av hans arbeten, som visade på övergången mellan renässans och barock är det på 1660-talet ombyggda Gustavianum.

Källor