Hoppa till innehållet

Wikipedia:Dubblettartiklar

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Wikipedia:Sammanslagningar)

Dubblettartiklar är två eller flera artiklar som huvudsakligen innehåller samma information eller behandlar samma ämne. Dubblettartiklar uppstår huvudsakligen av misstag, och kan åtgärdas på olika sätt.

Sammanslagningar[redigera | redigera wikitext]

Se även: Mall:Slå ihop

Ofta är rätt metod att arbeta samman artiklarna till en enda. Lägg den samlade informationen under det bästa uppslagsordet (eller skapa en helt ny artikel) i enlighet med Wikipedia:Artikelnamn. Omdirigera den andra genom att skriva enbart #OMDIRIGERING[[Det använda uppslagsordet]] under det andra. Kontrollera gärna även "Vilka sidor länkar hit". Ange en redigeringskommentar som innehåller en permanent länk till artikeln du infogade information från enligt Den perfekta infogningen, så att historiken för också den informationen är lätt att spåra (och författarnas rätt att bli nämnda därmed tillgodoses).

Om du upptäcker två artiklar som huvudsakligen innehåller samma information eller behandlar samma ämne, men inte har tid eller anser dig inte ha kunskaper att själv slå samman dem, lägg då följande meddelande längst upp på de sidor som bör slås ihop:

{{slå ihop|Den andra dubblettartikeln}} (Ersätt texten Den andra dubblettartikeln med namnet på dubbletten!)

På så sätt återfinns artikeln i Kategori:Artiklar föreslagna för infogning eller sammanslagning, som då alltså innehåller alla artiklar med den märkningen.

Detta avsnitt är en sammanfattning av Wikipedia:Infogningar.
Se även: Mall:Infoga

Förutom artiklar som bör slås ihop finns det även artiklar som bör infogas i en annan artikel, exempelvis om ämnena är mycket närliggande. Om saken kan anses vara klar får gärna infogningen utföras, i andra fall bör frågan diskuteras på artikelns diskussionssida.

Preventiva omdirigeringar[redigera | redigera wikitext]

För att undvika att dubblettartiklar skapas i onödan kan man göra omdirigeringar från synonymer. Man kan också söka efter existerande artiklar om samma ämne, innan man skapar nya artiklar. Ofta finns många kandidater i listan över föräldralösa sidor.