Catgut

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Catgut (engelska för katt-tarm) eller kattgut är ett slags tråd som tidigare användes av kirurger till att binda om (underbinda) blodkärl vid operationer och att sy ihop sår, med mera. Bruket i modern medicin har länge varit minimalt, och sedan galna ko-sjukan visat riskerna för smittspridning med prioner från animaliskt material får catgut inte användas i sjukvården, utan har ersätts av suturtrådar tillverkade av syntetfiber.

Catguttrådarna bryts ner och resorberas i kroppen och ligger alltså inte länge kvar som främmande, retande föremål. Å andra sidan hände det ibland att catguttrådarna upplöstes alltför snabbt och att till följd därav till exempel efterblödning kunde uppstå.

Catgut tillverkas av olika växtätares tarmar, vanligen från får och getter (men inte katter, som man kan tro av namnet). Vid tillverkningen befrias tarmarna från slemhinna och yttre bukhinneöverdrag och skärs i smala remsor. Remsorna rullas så att de blir runda, sköljs med mandel- eller olivolja för att få en slät yta, befrias från fett med eter samt indränks med desinficerande ämnen.

Tarmtrådars hållbarhet och elastiska egenskaper har även utnyttjats i olika stränginstrument och till bågsträngar.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Svensk uppslagsbok, andra upplagan, "kattgut"
  • Nordisk familjebok, andra upplagan.