Catherine Charlotte de Gramont

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Catherine Charlotte de Gramont

Catherine Charlotte de Gramont, född 1639, död på Palais Royal i Paris, 4 juni 1678, furstinna av Monaco 1662-1678; gift 1660 med furst Ludvig I av Monaco. Hon var mätress åt kung Ludvig XIV av Frankrike.

Catherine Charlotte var dotter till marskalk greve Antoine de Gramont och Françoise Marguerite du Plessis, som var systerdotter till kardinal Richelieu; hennes bror Armand de Gramont, greve de Guiche, var en bisexuell skönhet som var känd för att vara älskare till både kungens bror hertig Filip I av Orléans och dennes fru Henrietta av England.

Catherine Charlotte var känd som Catherine de Torrent för sin nöjeslystnad. Hon gifte sig 1660 med tronföljaren i Monaco, men paret föredrog att bo vid det franska hovet; då maken besteg tronen 1662 vistades de tre år i Monaco, men återvände 1665 till Frankrike. Hon var hovdam åt Henrietta av England, med vilken hon ska ha haft ett förhållande och som övertalade henne att ha ett förhållande med kungen för att locka honom bort från Louise de la Vallière till Henrietta; medan affären pågick lämnade maken diskret hovet för sin militärtjänst. Kungen lämnade också verkligen Valliére, men inte för Henrietta utan för Madame de Montespan (1667).

Catherine Charlotte förvisades från Frankrike för sina kärleksaffärer 1668 och återvände då till Monaco. Hon fick 1672 tillstånd att återvända till det franska hovet, där hon sedan levde till sin död.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
Företrädare:
Ippolita Trivulzio
Furstinna av Monaco (ej regent)
1662-1678
Efterträdare:
Marie av Lorraine