Celadon

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Celadon producerad i Longquan under 1200-talet, från Musée Guimets samlingar.

Celadon är en typ av stengods täckt med en blekgrön fältspatsglasyr från Kina.[1] Celadon kan också avse denna typ av glasyr, som räknas till de klassiska orientaliska glasyrerna, det vill säga en glasyr som förekom i de antika kinesiska, koreanska och japanska kulturerna århundraden innan den kom till europeisk eller amerikansk kännedom.

Celadonglasyrer är transparenta svagt grönaktiga glasyrer, som tilltar effektfullt i färgstyrka, där de ligger tjockare.

Traditionen bjuder bland annat att man lägger celadonglasyrer över en vit skärv, som i förväg (innan leran bränns första gången i så kallad skröjbränning) dekorerats med inristningar eller avtryck. Ibland används krackeleringar som en dekorativ effekt i celadonglasyrer.

Celadonglasyrers optimala skönhet uppnås inte sällan när de ligger på porslinsskärv. Celadonen är i viss mån besläktad med den mer blåaktiga "chün-glasyren". Utöver chün och celadon finns det även andra orientaliska glasyrer som oxblod och tenmoku.

Ordet celadon härrör från Honoré d'Urfés roman L'Astrée från 1600-talets början, där herden Celadon bär en mattgrön mantel.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nationalencyklopedin, chefredaktör: Arne Ekman, band 3, sid 189, NE Nationalencyklopedin AB Malmö , 2009 . ISBN 9789186365202