Celio Calcagnini

Från Wikipedia
Opere, 1544.

Celio Calgagnini, även känd som Caelius Calcagnius, föddes 17 september 1479 i Ferrara, Italien, och dog 24 april 1541 i Ferrara. Han var en italiensk humanist och vetenskapsman.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Calcagnini samlade en bred erfarenhet som soldat, akademiker, diplomat och från kansliet hos kardinal Ippolito d'Este. Han var involverad i både kejserliga krig och påvekrig. Han konsulterades också av Richard Croke, på uppdrag av Henrik VIII av England, angående den senares skilsmässa.[1]

Calcagnini utövade ett stort inflytande på François Rabelais litterära och språkliga idéer och förmodas ha träffat honom i Italien. Han var lärare åt Clément Marot och lovordades av Erasmus av Rotterdam. Även Giovanni Battista Giraldi var hans elev och efterträdde honom vid universitetet i Ferrara.

Calcagnini hade ett samtida gott renommé som astronom och skrev bland annat om jordens rotation. Han var bekant med Copernicus i Ferrara i början av 1500-talet. Calcagninis Quod Caelum Stet, Terra Moveatur (ca 1525) är föregångare till De Revolutionibus av Copernicus, även om A. C. Crombie ansåg hans rotationsteori som "vag".

Kritik mot Luther[redigera | redigera wikitext]

Calcagnini tog, som en av ledarna för den intellektuella debatten i Ferrara, en fast hållning mot Martin Luthers idéer. Inspirerad av Erasmus De libero arbitrio, skrev han om detta i uppsatsen Libero Animi motus, som gavs ut 1525 efter påtryckningar från Erasmus själv.[2] Det var i synnerhet Luthers doktrin om predestination som stod i motsats till Erasmus humanistiska idéer om människans frihet.[1]

Publikationer[redigera | redigera wikitext]

  • Opera aliquot (1544)
  • pistolarum criticarum et familiarum libri XVI, Amberg, 1608

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
  1. ^ [a b] Breen, Q. "Celio Calcagnini (1479-1541)," Kyrkohistoria 21 (3) (september 1952): 225-238.
  2. ^ Aguzzi-Barbagli, D. "Celio Calcagnini" i Bietenholz, PG & Deutscher, TB (2003), samtida Erasmus: Ett biografiskt register över renässansen och reformationen: 242-243.