Cellskelett

Från Wikipedia
Version från den 22 oktober 2014 kl. 09.46 av Fredrik Östman (Diskussion | Bidrag) (orto)
Mikrotubuli.

Cellskelettet eller cytoskelettet är strukturer inuti cellen, bestående av kedjor av olika sorters proteiner, som tillsammans håller uppe cellen och ger den dess form.

Cellskelettet består i princip av tre olika sorters beståndsdelar. Den första är mikrotubuli som håller cellens organeller på plats och medverkar vid olika transporter inom cellen. Mikrotubuli är även viktig för celldelning och för cellens rörelse. En del encelliga djur och andra celler, såsom spermier, använder sig av mikrotubulibaserade strukturer, kallade flageller, för att transportera sig framåt. Mikrotubuli som betyder "små rör"[1] är uppbyggda av många enheter av proteinet tubulin som tillsammans bygger en rörformad struktur. Denna struktur växer och krymper och kan därför ses lite som en järnväg som ständigt läggs om till det ställe i cellen där den behövs just då (se bild).

Den andra typen av strukturer som bygger upp cellskelettet är aktinfilament, som är mycket viktig för exempelvis amöbors cellrörelse. Aktinfilament är uppbyggt av proteinet aktin som lägger sig i långa kedjor. Det kan snabbt brytas ner och byggas upp, vilket gör det lämpat för just cellrörelse.

Den tredje sorten, intermediärfilament, är en stabilare och mer statisk del av cellskelettet än de två övriga. Intermediära filament har en viktig roll i uppbyggnaden av cellkärnans form (laminin).

Eftersom cellskelettet är mycket viktigt för cellens funktion och rörelse, använder man sig av ämnen som bryter ner cellskelettet, cytostatika vid behandling av cancer. Man försöker då skada cellernas förmåga att dela sig, men man kan inte undvika skador på friska celler.

Källor

  1. ^ Naturen i fokus /sid:268 /Förlag: Focus, Esselte Focus Uppslagsböcker AB, Stockholm 1984, / Huvudredaktör: Professor Kai Curry-Lindahl / ISBN 91-20-04974-9