Château de Saint-Cloud

Slottet i Saint-Cloud
Slott
Fotografi av slottet, före 1870.
Fotografi av slottet, före 1870.
Land Frankrike Frankrike
Ort Saint-Cloud
GeoNames 8658867
Slottets geografiska läge.
Slottets geografiska läge.

Château de Saint-Cloud var ett tidvis kungligt slott i Frankrike. Det låg vid floden Seine i Saint-Cloud i departementet Hauts-de-Seine utanför Paris. [1]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Det första slottet uppfördes 1570 av Jérôme de Gondi från Florens, som tillhörde drottning Katarina av Medicis hov, och kallades Hôtel d'Aulnay.

Det köptes av kung Ludvig XIV:s bror Filip I av Orléans 1658 och tillhörde sedan den kungliga släktgrenen Orléans fram till 1785, då det köptes av Ludvig XVI som gåva till drottning Marie-Antoinette. Det konfiskerades av staten under franska revolutionen.

Under 1800-talet användes slottet som sommarbostad av Frankrikes regerande dynastier: Napoleon I gjorde det till sitt främsta residens vid sidan av Tuilerierna i Paris, ett exempel som följdes av Ludvig XVIII, Karl X och Napoleon III.

Slottet förstördes under det fransk-tyska kriget den 13 oktober 1870, när preussarna besköt Paris från byggnaden och elden besvarades varpå slottet fattade eld och brann ned. Ruinen stod kvar till 1892 då den raserades. Idag återstår slottsträdgårdarna, vilka är öppna för allmänheten.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Exteriör[redigera | redigera wikitext]

Interiör[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från franskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Fiske Kimball, Creation of the Rococo, (Philadelphia Museum of Art) 1943.