Chalkidike

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Regiondelens läge.

Chalkidike eller Halkidikí (grekiska: Χαλκιδική) är en grekisk regiondel (perifereiakí enótita), till 2010 en prefektur, belägen i regionen Mellersta Makedonien. Regiondelen utgörs av en halvö i nordvästra Egeiska havet med formen av en hand med tre fingrar, halvöarna Kassandra, Sithonia och Athos (under antiken kända som Pallene, Sithonia och Akte). KlostrenAthos ligger på det östligaste "fingret".

I forntiden utgjorde Chalkidike en del av Thrakien innan det erövrades av Makedonien. Den första omgången av grekiska kolonisatörer kom omkring 700 f.Kr. från städerna Chalkis (i ett område som även det en gång kallades för Chalkidike) och Eretria på ön Euboia. Dessa kolonisatörer grundade städer som Mende, Toroni och Skioni. En andra våg av kolonisatörer kom från ön Andros omkring 500 f.Kr.

Aristoteles föddes i staden Stageira.

Gregorios av Sinai (d 1346), en teolog förknippad med den hensykastiska rörelsen under den senbysantiska perioden, var eremit på berget Athos, munkrepubliken som fortfarande existerar på halvön Chalkidike och som är nästan oförändrad sedan bysantinsk tid.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kristen Spiritualitet, från ökenfäder till cyberkyrka, Den östkyrkliga traditionen, s.148 John A McGuckin

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]