Chao Phraya

Chao Phraya
Flod
Flodens källa i Nakhon Sawan
Flodens källa i Nakhon Sawan
Källa Bifloderna Ping och Nan
 - höjdläge 25 m ö.h.
Mynning Siambukten
 - höjdläge m ö.h.
Längd 365 km
Geonames 1611244
Karta över flodsystemet
Karta över flodsystemet
Karta över flodsystemet

Chao Phraya (thai: แม่น้ำเจ้าพระยา) är en 365[1] kilometer lång flod i Thailand. Chao Phraya bildas i norr i Nakhon Sawan där de två floderna Ping och Nan flyter samman och rinner ut i Siambukten söder om Bangkok. Stora städer längs floden förutom Nakhon Sawan och Bangkok är Uthai Thani, Chainat, Singburi, Ang Thong och Ayutthaya. Vid denna stad ansluter bifloderna Lopburi och Pasak.

I vissa äldre europeiska kartor benämns floden Mae Nam, där Me betyder "moder" och Nam "vatten".

Floden dränerar och bevattnar en stor del av jordbruket i med en mycket omfattande produktion av ris. Detta gäller särskilt norr om Bangkok upp till staden Nakhon Sawan.

Chao Phraya med alla sina bifloder har varit förutsättning för risproduktion i 1500 år, först Dvaravati-kulturen fram till 700-talet, sedan Hindu-riket fram till 1000-talet. Därefter kom khmerriket fram till 1300-talet, som avlöstes av Ayutthayariket till 1770 då nuvarande kungadynasti inleddes.

Floden är farbar längs större delen av dess lopp. Den är en viktig transportled för människor och varor, inte minst i Bangkokområdet där den kompletterar tunnelbana och högbana.

Klimatet längs med flodens nedre lopp och delta är tropiskt savannklimat (Aw), med dagstemperaturer på 24–40 grader Celsius.[2]

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Chao Phraya River". britannica.com. Läst 11 april 2016. (engelska)
  2. ^ "Chao Phraya River delta, Thailand, Asia". lsu.edu. Läst 11 april 2016. (engelska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]