Christina Applegate

Från Wikipedia
Christina Applegate
Christina Applegate, juli 2014.
Christina Applegate, juli 2014.
Född25 november 1971 (52 år)
Hollywood, Los Angeles, Kalifornien, USA
Aktiva år1981–
MakeJohnathon Schaech
(2001–2007)
Martyn LeNoble
(2013– )
Betydande roller
Kelly Bundy i Våra värsta år
IMDb SFDb

Christina Applegate, född 25 november 1971 i Hollywood i Los Angeles, är en amerikansk skådespelare. Hon är kanske mest känd för att ha spelat "Kelly Bundy" 1987–1997 i Våra värsta år.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Applegate började sin skådespelarbana som barn, från nio års ålder, i en rad TV-produktioner. Hennes långfilmsdebut skedde 1981 i skräckfilmen Jaws of Satan.[1] Hon slog igenom i TV-serien Våra värsta år, där hon spelade dottern Kelly Bundy. Serien sändes mellan 1987 och 1997.

Christina Applegate spelade huvudrollen i situationskomedin Jesse. Sedan 2007 är hon huvudrollsinnehavare i den framgångsrika situationskomedin Samantha Who?, som handlar om en kvinna som drabbats av minnesförlust och måste återskapa sitt liv. 2011 började TV-serien Up All Night sändas med Applegate i huvudrollen. Den handlar om ett par, som får ett barn och hur de hanterar familjelivet.

Applegate har också medverkat i en rad långfilmer. 2001 spelade hon huvudrollen i två filmer på samma tema, medeltida ädlingar som förflyttas till vår tid, Drömprinsen och den amerikanska versionen av den franska komedi-succén Just Visiting.

2005 gjorde Christina Applegate Broadwaydebut i titelrollen i den klassiska musikalen Sweet Charity, och för det fick hon en nominering till det prestigefulla teaterpriset Tony Award som Bästa musikalskådespelerska, detta efter en olycksdrabbad förhistoria där hon bröt foten strax före premiären på Broadway.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Applegate och Martyn LeNoble fick en dotter, Sadie Grace, den 27 januari 2011.

Christina Applegate är vegetarian och en stor djurvän med huset fullt av olika husdjur, engagerad i djurskyddsfrågor, bl.a. via djurskyddsorganisationen PETA.[2]

Under 2008 drabbades Applegate av bröstcancer då en tumör upptäcktes i hennes ena bröst, men valde att operera bort båda brösten då hon bar på en förändring av genen BRCA1 och att hennes mor haft både bröst- och livmoderhalscancer.[3][4] Cancern upptäcktes i ett tidigt skede genom undersökning med magnetisk resonanstomografi.[4]

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]