Claphaminstitutet

Från Wikipedia
Claphaminstitutet
Bildad2008
TypTankesmedja
SäteStockholm
Officiella språkSvenska
DirektorPer Ewert
Webbplatswww.claphaminstitutet.se

Claphaminstitutet är en svensk kristen ekumenisk tankesmedja som instiftades i Stockholm 2008.[1][2] Namnet kommer från Clapham, en förort till London, där slaveri-abolitionisterna William Wilberforce, Hannah More med flera verkade i början av 1800-talet.[3]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Claphaminstitutet har till uppgift att "stimulera utbildning, undervisning och vetenskaplig forskning om och i kristen tro" och att "arbeta för den kristna trons tillämpning på kultur-, tros- och samhällsförhållanden i Sverige och i världen, samt sprida kunskap, forma nätverk och bilda opinion för detta ändamål".[2] Det har Lausannedeklarationen som teologisk och ideologisk bas.[4]

Claphaminstitutets förste direktor var Tuve Skånberg, som 2016 efterträddes som direktor av Per Ewert.[5] Institutets förste ordförande var Stefan Swärd, från 2017 Per Eriksson, tidigare rektor vid Lunds Universitet.

Bland de 75 stiftarna ingick även Christina Doctare, Bertil Gärtner, Bengt Holmberg, Eva Hamberg, Lennart Sacrédeus med flera.[1] Ekumeniskt har Claphaminstitutet en bred bas från hela kartan över kyrkor och samfund: Svenska kyrkan och friyrkor, karismatiska grupper och lågkyrkliga grupper, historiska kyrkor och nya samfund.[6]

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Claphaminstitutets huvudverksamhet var sedan starten att producera debattartiklar för landets olika tidningar. Med tiden har institutet ökat sin produktion av egna rapporter.

Institutet har återkommande anordnat seminarier på Almedalsveckan, i riksdagen och på andra offentliga arenor. Man har även publicerat dokumentärfilmer, framför allt på temat dödshjälp.

Rapporter (urval)[redigera | redigera wikitext]

  • ”Hotet mot värdigheten: En genomgång av konsekvenserna av läkarassisterat självmord, med särskilt fokus på Oregonmodellen” Mikaela Luthman & Anne-Berit Ekström (1:2017)
  • ”Det färgglada mörkret: En granskning av innehållet i Stockholm Pride och dess konsekvenser för folkhälsan” Bengt Malmgren, Therése Ewert, Lars-Göran Sundberg (2:2018)
  • ”Religionsförbud i skolan? En genomgång av konfessionsbegreppet i det svenska skolsystemet” Ruth Nordström, Rebecca Ahlstrand, Per Ewert (3:2018)
  • "Kränkt för sin tro: Kristna ungdomars upplevelse av sekulär intolerans i dagens svenska skola" Johan Eddebo, Per Ewert, Sven Magnusson (4:2020)

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]