Claudia Felicitas av Tyrolen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Claudia Felicitas

Claudia Felicitas av Tyrolen, född 30 maj 1653, död 8 april 1676; var en tysk-romersk kejsarinna, dotter till ärkehertig Ferdinand Karl av Tyrolen och Anna de Medici samt gift i Graz 10 oktober 1673 med sin kusin Leopold I.[1]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Claudia Felicitas beskrivs som musikaliskt begåvad och både sjöng och komponerade musik; hon var också intresserad av jakt och beskrivs som en skicklig jägare. Äktenskapet hade förespråkats av ministerpresident prins Wenzel Eusebius av Lobkowicz, som dock också hade sagt att hon inte var vacker.

Claudia Felicitas lyckades genomdriva att både Lobkowicz och hennes svärmor fick lämna hovet efter vigseln. Relationen mellan henne och Leopold beskrivs som lycklig. Hon ska också ha administrerat hovet på ett ovanligt skickligt sätt under sin tid som kejsarinna.

Under hennes graviditet 1674 utgavs den första dikten skriven enligt reglerna i de så kallade Rösselsprungrätsel som publicerats i Wien. Claudia Felicitas lät 1674 komponera en opera som hon uppförde vid hovet. Temat för operan var att påvisa de administrativa missförhållandena inom hovstaten för Leopold, och hennes inflytande på monarken blev snart föremål för oro vid hovet. Hon avled i lungtuberkulos .

Claudia Felicitas är föremål för romanen Kaiserin Claudia, Prinzessin von Tirol av Luise Mühlbach (1867).

Barn[redigera | redigera wikitext]

  1. Anna Maria Sophia (född o död 1674)
  2. Maria Josepha (1675–1676)

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Korotin, Ilse (2016). Lexikon österreichischer Frauen. Vienna: Böhlau. ISBN 978-3-20-579590-2.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
Företrädare:
Margarita Teresa av Spanien
Tysk-romersk kejsarinna
1673–1676
Efterträdare:
Eleonora av Pfalz-Neuburg