Claudia Octavia

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Skulptur föreställande Claudia Octavia.

Octavia, egentligen Claudia Octavia, född i mars 40 i Rom, död 8 juni 62, var kejsar Neros styvsyster och första hustru.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Claudia Octavia var dotter till kejsar Claudius och Messalina, och uppkallades efter sin anmoder Octavia Thurina Minor, kejsar Augustus syster. Hon trolovades med Lucius Junius Silanus Torquatus, Augustus ättling, men sedan Messalina avrättats och fadern gift om sig, bröts trolovningen av Octavias styvmor Agrippina d.y.

Claudia Octavia blev i stället den 9 juni 53 förmäld med Nero, som ett och ett halvt år senare uppsteg på tronen som kejsare. Hon hamnade då i maktkampen mellan Nero och svärmodern Agrippina, indrogs i konspirationer vilka slutade med att hennes make dödade sin mor år 59.

Octavia vann folkets gillande som kejsarinna men Nero struntade i henne, och enligt samstämmiga uppgifter hos Tacitus och Suetonius försökte Nero strypa henne. Han inledde ett förhållande med Poppaea Sabina och när hon blivit gravid lät han, för att bli fri, anklaga Octavia för äktenskapsbrott. Anklagelsen kunde inte bevisas. Detta oaktat försköt han henne, förvisade henne till ön Pandateria, men till folkets stora och öppna missnöje. Nero var nära att ge vika för folkets vilja, men ångrade sig igen och slutligen blev Octavia på Neros befallning tvingad till rituellt självmord genom att skära upp blodådrorna. Efter hennes död skickades huvudet till Poppaea.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Agrippina d.y.
Romersk kejsarinna (ej regent)
54-62
Efterträdare:
Poppaea Sabina