Cleopas Strongylis

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Cleopas Strongylis
Kleopas Strongylis.jpg
Född20 augusti 1966 (52 år)
Aten, Grekland Grekland
YrkeMetropolit vid Ortodoxa metropolitdömet Sverige och Skandinavien

Cleopas Strongylis grekiska: Κλεόπας Στρογγύλης; född 20 augusti 1966 i Aten (Nea Smyrni) i Grekland, är Konstantinopels ekumeniska patriarkat metropolit av Ortodoxa metropolitdömet Sverige och Skandinavien och kyrkoherde vid Sankt Georgios kyrka i Stockholm[1].

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Föddes i Aten den 20 augusti 1966. Han läste grundutbildning i ortodox teologi vid Atens universitet och avlade examen 1984. 1989 blev han vigd till diakon. 1992 avlade han masterexamen i teologi vid Durhams universitet i England och blev vigd till präst. 1994 avlade han masterexamen i ortodox teologi vid Holy Cross i Boston. 1996 disputerade han i ortodox teologi vid Aristotelesuniversitetet i Thessaloniki.

Han har varit verksam i över tjugo år i USA och har tjänstgjort som teologisk sekreterare åt metropolit Methodios av Boston[2], som församlingspräst, som föreståndare för trosundervisningen i Bostons metroplitdöme och som föreståndare för metropolitkyrkan. Han har också undervisat på Holy Cross och publicerat ett antal artiklar och böcker.

Han valdes till ny metropolit av Sverige och Skandinavien den 5 maj 2014 och vigdes till biskop i Fanar, i Istanbul, den 21 maj. Hans installation som metropolit av Sverige och Skandinavien firades i metropolitkyrkan i Stockholm den 14 juni.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Cleopas Strongylis: New Metropolitan of Sweden and All Scandinavia (engelska)
  2. ^ Ruotsiin uusi ekumeenisen patriarkaatin alainen metropoliitta Arkiverad 6 maj 2014 hämtat från the Wayback Machine. (finska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]