Club 300

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Club 300 är en förening av och för fågelskådare, som existerar vid sidan av Birdlife Sverige, och dess olika lokalföreningar. Föreningen startade 1984. I klubbens början var ett krav att ha sett 300 arter i Sverige för att få vara medlem. Detta krav slopades 1998.

Föreningen har under åren haft flera olika system för att kommunicera ut observationer av ovanliga fåglar:

- Larmtavlan. Vid parkeringen strax norr om Ölands Södra Udde finns en anslagstavla, här satte fågelskådare upp lappar med vilka ovanliga fåglar de sett och var.

- Telefonsvarare. Ett gratisnummer för att ringa och rapportera ovanliga fåglar, som sedan lästes in och ett betalnummer att ringa för att höra inläsningarna.

- Personsökare för att larma ut rariteter. Varje art, ort och landskap har olika koder. Också skådarna har personliga fyrsiffriga koder. En hundrasidig manual i A5-format krävdes för att använda koderna.

- Mobilappen BMS (Bird Messaging System), ett system baserat på mobildata. Användarvänligare och enklare än personsökare.

- Mobilappen Bird Alarm, en utveckling av BMS med fler funktioner såsom vägbeskrivningar med GPS-koppling och möjlighet att bifoga ljud och bild.

Medlemstidningen heter Roadrunner, och utkommer med fyra nummer per år. Roadrunner är engelska för det amerikanska fågelsläktet tuppgökar, och i tidningens logotyp finns en större tuppgök.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]