Cockerpoo

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
3-årig amerikansk cockerpoo-hane
5-årig svensk Cockerpoo hona.

En cockerpoo (även kallad cockapoo eller spoodle) är en blandrashund som man får fram genom att korsa en amerikansk eller engelsk cocker spaniel med en pudel, oftast mellanpudel, dvärgpudel eller toypudel. Ett annat sätt att få fram denna korsning är att para en cockerpoo med en annan cockerpoo. Namnet är en sammansättning av engelskans cocker och poodle (pudel).

Det finns tre sorters cockerpoo: amerikansk cockerpoo, som är en blandning av amerikansk cocker spaniel och pudel; engelsk cockerpoo, som är en blandning av engelsk cocker spaniel och pudel; och även en så kallad mix cockerpoo som är en blandning av amerikansk eller engelsk cocker spaniel, pudel och cavalier king charles spaniel eller king charles spaniel.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Cockapoon, som den kallas i USA, har funnits i USA sedan 1950- eller 1960-talet. Från början var det troligen en oplanerad parning mellan cocker spaniel och pudel, som vid senare tid, när antalet cockapoo ökat, började avlas avsiktligt.

År 1999 bildades Cockapoo Club of America. Deras mål är att få cockapoon erkänd som en egen ras genom selektiv avel med obesläktade hundar. För att nå detta mål uppmuntras uppfödarna att avla på friska och registrerade hundar med erkänd bakgrund. Man delar upp aveln i tre kategorier: den amerikanska cockapoon, den engelska cockapoon och den "tillfälliga cockapoon" som ska finnas i en övergångsperiod.

Samma år bildades också North American Cockapoo Registry (NACR), en databas för cockapoo i samarbete med CERF och OFA. CERF är en förkortning för Canine Eye Registration Foundation och OFA för Ortopedic Foundation for Animals. I NACR:s databas finns första till sjätte generationens cockapoo registrerade. Det är en databas för härkomst och sjukdomar.

Avkommorna i den andra generationens cockapoo riskerar att antingen blir mer pudel- eller cocker spanielliknande. Detta gör inte andra generationen sämre utan avkomman är fortfarande en cockapoo. Från tredje generationen ser man sällan några bakslag, likaså inte vid första och fjärde generationen.

Cockerpoo finns även i Sverige. En förening bildades 2007 och hade från början ett tjugotal medlemmar.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Cockerpoon är en lättlärd hund. Den lämpar sig väl för agility och den är även duktig på att spåra. Cockerpoon är snabb, smidig och uthållig. Det är en glad och utåtriktad hund med ett milt och intelligent uttryck.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

En cockerpoo kan variera från cirka 25 till 50 centimeter i mankhöjd och vikten från 5 till 15 kilogram, beroende på vilken typ av hundar man har korsat. Cockerpoon har en päls som oftast inte fäller. Pälsen är mjuk och mer eller mindre lockig. Pälsen bör borstas regelbundet eftersom det kan bildas små tovor, och den kan behöva klippas två till tre gånger om året. Cockerpoon finns i många olika färger, såsom svart, vit, brun och creme. Den kan även vara flerfärgad.

Cockerpoon ska ha ett robust och kvadratiskt utseende. Längden från bröstbenet till baken är ungefär lika lång som högsta punkten från skuldran till marken. Den ska inte uppfattas som lång, låg eller hög och gänglig utan vara proportionerligt byggd.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]