Colin Clive

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Colin Clive 1927

Colin Clive, född 20 januari 1900, död 25 juni 1937, var en engelsk skådespelare, idag mest hågkommen för sin roll som Dr. Frankenstein i Universal Studios Frankenstein och Frankensteins brud.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Clive föddes i Saint-Malo i Frankrike som son till en brittisk arméöverste. Clive studerade vid Royal Military Academy Sandhurst men en skada hindrade honom från en karriär inom militären och han blev istället skådespelare. På scen medverkade han bland annat i en uppsättning av Teaterbåten och i R.C. Sherriffs Journey's End , regisserad av James Whale. Whale kom även att regissera Clive i filmversionen av Journey's End (Männen vid fronten, 1930) och när Whale fick i uppdrag att regissera Frankenstein (1931) fick han sin vilja igenom att ha Clive i huvudrollen.

Clive fortsatte sin karriär både på scen och film. På film medverkade han bland annat i en filmatiering av Jane Eyre och i skräckfilmen Mad Love (1935, regisserad av Karl Freund som var fotograf för Frankenstein). Han spelade också mot Katharine Hepburn i En stor mans älskarinna (1933) och mot Bette Davis i The Girl from 10th Avenue (1935). Han dog, alkoholiserad, av lunginflammation 1937.

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]