Pinje

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pinje
Pinie irgendwo toscana.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Barrväxter
Coniferophyta
Klass Pinopsida
Ordning Pinales
Familj Tallväxter
Pinaceae
Släkte Tallsläktet
Pinus
Art Pinje
P. pinea
Vetenskapligt namn
§ Pinus pinea
Auktor Carl von Linné
Hitta fler artiklar om växter med

Pinje (Pinus pinea) eller pinjeträd är ett träd inom tallsläktet och familjen tallväxter som växer i västra Medelhavsområdet. Pinje kan bli upp mot 30 meter högt och förekommer på sandiga marker i Medelhavsområdet. Trädkronan av barrtäckta grenar är paraplyformad.

Trädet är släkt med vanlig tall (Pinus sylvestris), och kottarna ser ut som tallkottar men är betydligt större. Pinjeträd kan bli flera hundra år gamla och det dröjer upp till 25 år innan de börjar få kottar. Sammanlagt finns ett tiotal olika arter.

På senmedeltiden blev det väldigt populärt med medaljongmönster som man använde främst på tyger av olika slag som man sedan använde till kläder, vackra klänningar till hovet och kyrkliga dräkter. Draperier var också många gånger dekorerade med medaljongmönster. Det är en mönsterform som hade sina rötter i Kina och i mitten av medaljongen hade man ofta ett granatäpple eller en pinjekotte.

Pinjefrön[redigera | redigera wikitext]

Av pinjekottarna kan man få de populära pinjefröna. Ur en enda kotte kan man få 20 till 50 frön.

Pinjefrön används i bland annat kakor och andra bakverk, sallader och är en av huvudingredienserna i pesto (som kommer från Genua, Italien vid Medelhavet). Det finns också pinjeträd som växer i Asien och har lite mörkare frön än de som växer i Europa. Pinje är rika på järn, zink, fleromättat fett och protein.

Pinjefrön är kända som afrodisiaka.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Pinjemun

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]