Costa Ricas lagstiftande församling

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Costa Ricas lagstiftande församling (spanska: Asamblea Legislativa) är den lagstitande enkammargrenen av Costa Ricas regering. Det nationella kongresshuset är beläget i huvudstaden, San José, i distriktet El Carmen, San José.

Sammansättning[redigera | redigera wikitext]

Den lagstiftande församlingen består av 57 deputerade (diputados), som väljs genom en direkt, allmän folkomröstning på en basis om proportionell representation, av provinserna, för ämbetsperioder om fyra år. Ett konstitutionellt tillägg gick igenom 1969 som hindrar deputerade att sitta två mandatperioder i rad; emellertid kan de ställa upp för ytterligare ett val efter att ha väntat en mandatperiod.

Valet 2002[redigera | redigera wikitext]

Legeslativa val hölls den 2 februari 2002. Procentsatsen för respektive parti blev som följer, och antal platser i församlingen som respektive parti tilldelades.

Emellerid hoppade sex deputerade från PAC och en från PML av, så dessa partier stod istället med 8 respektive 5 platser.

Valet 2006[redigera | redigera wikitext]

Legeslativa val hölls den 5 februari 2006. Procentsatsen för respektive parti blev som följer, och antal platser i församlingen som respektive parti tilldelades. [1]:

Nästa val kommer att hållas i februari 2010.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia