Covered call

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Covered call är i samband med handel med finansiella derivat ett utfärdande av köpoptioner som motsvarar eget innehav av underliggande tillgång, exempelvis aktieinnehav. Covered call är en mycket populär handelstrategi.

Exempelvis:

- Idag står en aktie i 100 kr.

- En covered issuer äger aktien och ställer ut en köpoption som innebär att issuern lovar att sälja aktien om någon vill ha den om en månad för 105 kr. Issuern blir betalt av optionköparen en liten summa för optionen, säg 1kr för optionen (summan kallas "option premium").

- Om aktien sedan håller sig under 105 kr under optionens löptid så nyttjar köparen inte sin option eftersom det är billigare att köpa aktien på börsen, och issuern har tjänat den 1kr option premium som köparen av optionen betalade i början.

- Om aktien går över 105 kr vid löptidens slut så kan optionköparen välja att exekvera sin rätt att köpa aktien för 105 kr. När köparen väljer att exekvera sin rätt, då måste issuern av optionen sälja aktien för 105 kr. Notera dock att i detta scenario har issuern fått betalt först 1kr för option premium och även 105kr för sin aktie som var mer än 100 kr som aktien var värd i början av transaktionen.

I båda fallen har Covered Call affären varit lönsam för issuern.

Se även[redigera | redigera wikitext]