Hoppa till innehållet

Creu de Sant Jordi

Från Wikipedia
Creu de Sant Jordi
(Sankt Georgspriset)
Priset har namn efter Sankt Göran, skyddshelgon i Katalonien.
BeskrivningKulturpris, förtjänstutmärkelse
UtdelareGeneralitat de Catalunya
PrisMedalj, diplom
PlatsPalau de la Generalitat de Catalunya
LandKatalonien, Spanien
Första utdelning1981
ÅterkommandeÅrligen
TillkännagivandeMitten av april
TidpunktSlutet av april
WebbplatsCreus de Sant Jordi

Creu de Sant Jordi (uttal: /ˈkɾɛw ðə ˈsaɲ ˈʒɔrði/), Sankt Georgskorset, är en av de högsta utmärkelserna i Katalonien (Spanien). Den instiftades 1981, genom ett dekret utfärdat av Kataloniens regionstyre,[1] och är en förtjänstutmärkelse som går till personer och organisationer som verkat för Katalonien och dess kultur. Priset delas ut i april månad.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Sankt Göran är Kataloniens skyddshelgon, och firandet av honom går i de katalanska länderna tillbaka till senmedeltiden. 1342 började firandet i Valencia, 1407 på Mallorca och 1436 i Katalonien; under 1800-talets katalanska renässans fick firandet en mer patriotisk prägel.[2]

1981 instiftades Creu de Sant Jordi av Kataloniens regionstyre. Den är en av regionens viktigaste förtjänstutmärkelser. Den begränsar sig dock inte till Katalonien utan utdelas även till personer och organisationer från övriga delar av de katalanska länderna, för främjande av katalanskspråkig kultur.

Utdelande[redigera | redigera wikitext]

Priset delas varje år ut i april månad, till ett antal förtjänta personer och organisationer för deras insatser för Kataloniens kultur och identitet. Mottagarnas namn offentliggörs i mitten av april, och själva utdelandet sker i slutet av april.[3] Däremellan ligger 23 april, Sankt Görans dag (namnsdag även i Sverige) som är en viktig helgdag i Katalonien.[2]

Utformning[redigera | redigera wikitext]

Creu de Sant Jordi är utformat i silver.[1] Det består av ett georgskors, det vill säga ett likarmat rött kors på vit botten. Korset är placerat inuti en kombination av kvadrater (varav den innersta stående på kant); den yttersta kvadraten är fäst i ett band som kan bäras runt halsen. Medaljen utformades av guldsmeden Joaquim Capdevila.

Priset innehåller även bland annat ett diplom, som på utsidan av korset plus texten Creus de Sant Jordi (Sankt Göranskorsen). Pluralformen används ofta i samband med utdelandena av årets olika Sankt Georgskors.

När Creu de Sant Jordi tilldelas organisationer eller institutioner ersätts medaljen av en plakett.[1]

Ett tjugotal personer samt ett tiotal organisationer mottar årligen Creu Sant Jordi.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 24 november 2014.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från norska Wikipedia (bokmål/riksmål), 7 januari 2014.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] "DECRET 457/1981, de 18 de desembre, creant la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.". Gencat.cat, 1981/1982-02-19. Läst 13 februari 2015. (katalanska)
  2. ^ [a b] "Sant Jordi". Vilaweb.cat, 2007-04-23. Läst 13 februari 2015. (katalanska)
  3. ^ "La Generalitat concederá la Creu de Sant Jordi a Punset". Arkiverad 14 februari 2015 hämtat från the Wayback Machine. Eduardpunset.es, 2011-04-13. Läst 13 februari 2015. (spanska)
  4. ^ "Acte de lliurament de les Creus de Sant Jordi 2014". Gencat.cat. Läst 13 februari 2015. (katalanska)

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]