Cutty Sark

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

För whiskyn, se Cutty Sark (whisky).
Cutty Sark i Greenwich år 2005. Det gamla skeppet har fraktat te från Kina och ull från Australien.

Cutty Sark var ett av de mest berömda klipperskeppen som seglade under Brittiska Ostindiska Kompaniet. Cutty Sark är ett så kallat kompositfartyg, ett träfartyg byggt på en stomme av järn istället för den traditionella förtimringen. Cutty Sark blev byggt med en köl av alm och bordläggningen består av teak.

Från det att det sjösattes 1869 och fram till 1877 seglade det på te-traden mellan Storbritannien (London) och Kina. Därefter tvingades Cutty Sark ändra uppdrag på grund av konkurrens från ångfartygen, som kunde ta den snabbare rutten mot Orienten genom Suezkanalen, vilken började användas 1867,[1] och sattes istället in för att frakta ull från Australien till England, en sträcka som klippern klarade på för den tiden osannolikt snabba 73 dygn,[2] fram till 1895. Därefter började dock vinsterna minska vilket resulterade i att skeppet såldes till en portugisisk redare.[3] Hon fungerade sedan som fraktfartyg mellan Portugal och dess kolonier, bland annat Sydamerika, i nästan 25 år. I dåligt väder 1916 skadades riggen, och då lämpligt virke inte fanns tillgängligt på grund av kriget riggades hon om till skonertskepp.[4] En engelsk kapten fick 1922 upp ögonen för fartyget som då mer eller mindre hade förfallit. Kaptenen hade i sina ungdomsdagar som sjögosse sett det mäktiga skeppet gå för fulla segel och drömde om att restaurera det till sin forna prakt. Hon hann byta ägare men han betalade den nya portugisiske redaren för skeppet, som därefter seglades hem till England[4] och började renoveras. 1938 såldes hon igen för att fungera som skolfartyg åt unga pojkar som skulle bli officerare, fram till 1953 då hon skänktes till Cutty Sark-fonden. Skeppet blev efter det museifartyg och förklarades öppet för allmänheten 1957 genom en ceremoni där drottning Elisabeth medverkade.

Cutty Sark blev under sin tid känd som ett av de snabbaste fartygen på haven och kunde vid bra vind hålla en hastighet på 17 knop. Klipperskeppen var de sista segelfartygen som med fart kunde konkurrera med ångfartygen, som utvecklades och hela tiden blev effektivare. Cutty Sark är idag ett av de sista kvarvarande klipperskeppen i världen och det enda i någorlunda gott skick.

Snabbaste resan på te-traden (Shanghai till London) var 1871, då det tog fartyget 107 dagar att segla hem med telasten till England. Snabbaste resan på ull-traden (från Sydney till London) var på 72 dagar, resan gick då runt Sydamerikas Kap Horn.

1885 fick hon en ny kapten som var den mest framgångsrike som någonsin trampat hennes däck. Kapten Richard Woodget var en man som kunde vaska fram det bästa ur både besättning och båt. Han var en djärv, kunnig navigatör och han vågade pressa sin skuta. Cutty Sark började göra häpnadsväckande snabba resor. Första resan seglade kapten Woodget till Australien på 77 dagar och returresan tog 73 dagar. Detta var början på en tioårsperiod där Cutty Sark lämnade allt som flöt bakom sig, även maskindrivna fartyg.[5]

Den 21 maj 2007 började skeppet, som då stod i en torrdocka i Greenwich och genomgick renovering, att brinna och fick omfattande skador. Branden misstänktes vara anlagd,[6], men branden berodde på att en påslagen industridammsugare glömts kvar över helgen.[7] Tur i oturen var att fartygets master samt vissa träkonstruktioner var nedmonterade, inklusive däckshus, ratt och rigg.

Fem år senare, i maj 2012, kunde skeppet åter beskådas. Dockan hade byggts om så att besökare kan se också den nedre delen av skrovet.[2]

Några fakta[redigera | redigera wikitext]

Galjonsfiguren på Cutty Sark, häxan Nannie
 • Skeppsvarv: Scott & Linton, Dumbarton, Skottland, bygget färdigställt av Denny & Bros, mastad och riggad i Greennock.
 • Konstruktör: Hercules Linton.
 • Konstruktion: Skrov i teak på järnspant. Järnköl på träköl. Roder av ek. Förstärkning av stålband, diagonaler i skrov och däck, under vattenlinjen kopparförhydat skrov.
 • Rigg: Fullriggare, efter 1885 reducerad rigg. 1916 riggad som skonertskepp. 1923 åter till originalrigg.
 • Galjonsfigur: Nannie, häxa av Tam O’Shanter, förlaga Robert Burns.
 • Sjösättning och dop: 22 november 1869.
 • Jungfruresa: 16 februari 1870 till Shanghai, Kina
 • Segelrutter: Seglade på te-traden fram till 1877, med diverse gods till 1883 och sedan på ull-traden till 1895. Rustades till utbildningskepp 1923 och förblev så till 1938, efter 1957 museifartyg.
 • Rederi: John Willis, London.
 • Senare ägare: J. A. Ferreira & Cia., Companhia Nacional de Navigação, Lissabon. Thames Nautical Training College, Greenhithe.

Skeppsdata[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

 • Landström, Björn (1961). Skeppet: en översikt av skeppets historia från den primitiva flotten till den atomdrivna ubåten med rekonstruktioner i ord och bilder. Stockholm: Forum. Libris 730980 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]