Amerika

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Amerika är också ett kortnamn för Amerikas förenta stater (USA)
För andra betydelser av Amerika, se Amerika (olika betydelser).
Karta som visar Nord- och Sydamerika, tillsammans benämnda Amerika

Amerika är en kontinentvästra halvklotet som består av två världsdelar mellan Atlanten och Stilla havet, namngiven efter den italienske upptäcktsresanden Amerigo Vespucci. De två världsdelarna kallas Nordamerika och Sydamerika. Områdets totala landyta är ungefär 42 miljoner kvadratkilometer och är således något mindre än Asiens. Amerika indelas geografiskt vanligtvis i Nordamerika (med Centralamerika) och Sydamerika. Kulturgeografiskt avgränsas också ofta Latinamerika, då inklusive både Central- och Sydamerika.

I folkmun används Amerika även ofta som benämning för enbart landet USA, Amerikas Förenta Stater, vilket medför en förväxlingsrisk med kontinenten som helhet men är jämförbart med hur andra landsnamn förkortas i dagligt tal (exempelvis Mexiko, vars fullständiga namn översatt till svenska är Mexikos Förenta Stater). På engelska och spanska kommer man ofta runt problemet genom att de två världsdelarna kallas the Americas respektive las Américas ("[de två] Amerikorna", ett uttryck som dock aldrig har etablerats på svenska). Adjektivet amerikansk hänvisar nästan alltid till USA och inte till hela dubbelkontinenten.

Namnet[redigera | redigera wikitext]

Amerika namngavs efter Amerigo Vespucci, som var den första som insåg att Amerika var en nyupptäckt kontinent och inte Östindien. Namnet används 1507 för första gången i en världskarta som skapades av den tyske geografen Martin Waldseemüller och beskriver där Sydamerika. 1511 omnämnes det i ett engelskt skådespel och 1516 används det av Leonardo da Vinci på hans världskarta och vann alltså snabb utbredning. Spanjorerna brukade i början ha andra namn. De kallade landet för "Den nya världen" eller las Indias occidentales (västra Indien). För Sydamerika behöll de under hela 1500-talet namnen Peruana och Brasilia. Först på 1600-talet blev namnet Amerika allmänt antaget.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Amerika, 1904–1926.