Hoppa till innehållet

Cykelgata

Från Wikipedia
Cykelfartsgata i Linköping, Klostergatan söderut från Drottninggatan.

Cykelgata (tidigare kallad cykelfartsgata) kallas en gata med blandad cykel- och motortrafik (blandtrafik) som styrs på cyklisternas villkor. De inrättas där cykeltrafiken är för stor för en separat cykelbana, men biltrafiken inte kan förbjudas. Gångtrafikanter hänvisas till trottoarer som på en vanlig gata.

Försök med cykelgator i Sverige inleddes omkring år 2010 under namnet "cykelfartsgata", men de förekom då redan i Tyskland och Österrike. Hastigheten var i Sverige begränsad till 20 km/h, men i Tyskland är hastigheten inte nedsatt, utan bilisterna uppmanas ta hänsyn till cyklisterna.

Cykelgata formaliserades i Sverige i lag första december 2020[1]. Hastighetsbegränsningen är satt till 30 km/h, och motortrafiken ska anpassa sin hastighet till cykeltrafiken (Trf 8kap 1a§)[2].

Till skillnad från gågata, där fordonsförare har väjningsplikt mot gående, finns på cykelgatan ingen väjningsplikt på cyklister, annat än vid infart på själva cykelgatan.

En av de första cykelgatorna var Surbrunnsgatan i Stockholm, som invigdes i november 2023.[3]. Andra kommuner som var tidigt ute är i Österåker[4], Trelleborg[5] och Eskilstuna[6].

Källor[redigera | redigera wikitext]