D/S Nordcap

Från Wikipedia
D/S Nordcap
Teckning av Knud Baade
Teckning av Knud Baade
Allmänt
ÄgareNorska postverket
OperatörNorska postverket
RegistreringshamnHorten
Historik
ByggnadsvarvKarljohansverns verft, Horten, Norge
Sjösatt25 april 1840
I tjänst1841
ÖdeFörlist 1877
Tekniska data
Längd40,5 meter
Bredd7,5 meter
Djupgående3,1 meter
Deplacement500 ton
MaskinBrittisk tvåcylindrig compoundångmaskin
300 hk
FramdrivningSkovelhjul
Maximal hastighet9,2 knop

D/S Nordcap var ett norskt ångfartyg, som gick i linjetrafik på Vestlandet mellan Trondheim, Bergen och Kristiansand.[1] Fartyget var ursprungligen beställt för den norska marinen, men överläts till Norges postverk.

D/S Nordcap byggdes på Karljohansverns værft i Horten på beställning av den norska marinen. Den 5 augusti 1840 seglade fartyget till London för att få en ångmaskin installerad, vilket blev klart i november 1840. Våren 1841 tog Postverket över fartyget.

Åren 1827–1829 hade D/S Oscar gått i linjetrafik Bergen–Kristiansand, men därefter var det ingen linjetrafik på Vestlandet fram till dess D/S Nordcap sattes i trafik av Postverket 1841.[2] Tre år tidigare hade D/S Prinds Gustav börjat segla på Nordlandsrutten från Trondheim till Tromsø och Hammerfest, så för första gången blev det 1841 en sammanhängande båttrafik längs hela kusten från Kristiania till Finnmark.

År 1847 togs Nordcap ur Vestlandsrutten och sattes in på en ny rutt Kristiania-FredrikshavnNyborg-Kiel.

Nordcap var i tjänst för Postverket fram till april 1870. Hon såldes därefter på auktion och köptes av I.H. Christiansen i Tønsberg, som riggade om henne till ett barkskepp. År 1877 förliste Nordcap under lastning av mahogny i Mexiko, då fartyget drev i land under en storm.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]