Tromsø

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tromsø
Tätort
Tromsø view.jpg
Land Norge Norge
Fylke Troms fylke
Kommun Tromsø kommun
Koordinater 69°39′7″N 18°57′12″Ö / 69.65194°N 18.95333°Ö / 69.65194; 18.95333
Area 12,14 km²[1]
Folkmängd 33 883 (2015-01-01)[2]
Befolkningstäthet 2 791 invånare/km²
GeoNames 3133895
Tromsøs läge i Troms fylke, Norge.
Red pog.svg
Tromsøs läge i Troms fylke, Norge.
Troms fylke i Norge.
Troms fylke i Norge.

Tromsø (samiska Romsa) är en tätort och stad i norra Norge. Tromsø är centralort i Tromsø kommun, residensstad i Troms fylke samt säte för biskopen i Nord-Hålogalands stift. Sedan 1968, då Universitetet i Tromsø öppnades är Tromsø också universitetsstad. På svenska kan orten skrivas som Tromsö.

Tätorten har 2015 (exklusive Tromsdalen) cirka 34 000 av kommunens sammanlagt ca 72 000 invånare och är Nordnorges största stad, den sjunde största i Norge, den tredje största på Nordkalotten och en av de största städerna i världen norr om norra polcirkeln. Härifrån har många expeditioner till Arktis startat och staden har därför fått smeknamnet ”Porten till Arktis”. Ett annat smeknamn som staden begåvats med är ”Nordens Paris”, ursprungligen myntat av en tysk besökare på slutet av 1800-talet som förundrades över kunskaper och kultur i den nordliga staden.

Universitetet i Tromsø är världens nordligaste universitet och Macks Ølbryggeri är ett av världens nordligaste bryggerier.

Sport[redigera | redigera wikitext]

Tromsø IL (fotboll), BK Tromsø (volleyboll) och Tromsø Storm (basket) på herrsidan samt Tromsø IBK (innebandy) och Tromsø Basket (basket) på damsidan har världens nordligaste lag i en högsta division för sin sport.

På fastlandet i östra delen av Tromsø, ligger Tromsø Alpinsenter. Staden blev först av Norges idrettsforbund utsedd till norsk kandidat för att arrangera Vinter-OS 2018, men denna utnämning togs tillbaka under hösten 2008.

Sevärdheter[redigera | redigera wikitext]

Ishavskatedralen i Tromsø.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Tromsø ligger vid Norges nordkust omkring 300 km norr om norra polcirkeln och cirka 2100 km söder om geografiska Nordpolen.

Staden ligger till större delen på ön Tromsøya. Ön har tre fasta förbindelser: från fastlandet går Tromsøbrua (som är ett av stadens mest kända landmärken) över Tromsøysundet, samt Tromsøysundtunnelen 100 meter under detsamma. Till ön Kvaløya väster om Tromsøya tar man sig via Sandnessundbrua. Marken under staden är genomborrad av ett effektivt tunnelsystem för biltrafik mellan centrum, stadens södra delar och flygplatsen.

Europavägen E6 går strax utanför Tromsø vilket förbinder staden med andra städer i Norge och Europa. En flygplats, Tromsø flygplats finns också, inte alltför långt från centrum med många bolag och destinationer både inom Norge och utomlands.

Klimat[redigera | redigera wikitext]

Tromsø är för sin nordliga latitud en ganska varm tätort året runt tack vare Golfströmmen, men klimatet är ändå att betrakta som ett subarktiskt kustklimat med ganska långa vintrar och korta, relativt kyliga somrar.

Under juni och juli när solen står som högst kan temperaturen i vissa fall nå upp till runt 20 grader Celsius och ibland mer; det genomsnittliga dygnsmaximumet ligger dock på runt 15 grader Celsius eller mindre i juli.

Den lägsta temperaturerna som uppmäts i Tromsø är strax under minus 20 grader Celsius. Medeltemperaturen under midvintern ligger vanligtvis på runt 5 minusgrader Celsius, betydligt varmare än orter på samma breddgrad i Kanada, på Grönland och i Ryssland och även varmare än många orter betydligt längre söderut vid samma årstid.

Tromsø har ganska exakt tre månader av sommar då dygnsmedeltemperaturen är över 10 grader Celsius och – i och med närheten till havet som ger ett jämnare och mildare kustklimat – ganska långa vårar och höstar då medeltemperaturen kanske inte överstiger 10 grader, men ändå kan komma över 15 grader vid vissa tillfällen på dygnet. Vintern är ganska lång vanligtvis med mycket snö, även om de mycket tidiga eller sena delarna av årstiden ofta är regniga. Hamnen är isfri året runt.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune. 1.januar 2015.”. Statistisk sentralbyrå. http://www.ssb.no/248688/tettsteder.folkemengde-og-areal-etter-kommune.1.januar-2015. Läst 23 april 2016. 
  2. ^ ”Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune. 1.januar 2015.”. Statistisk sentralbyrå. http://www.ssb.no/248688/tettsteder.folkemengde-og-areal-etter-kommune.1.januar-2015. Läst 23 april 2016.