D8 (motorväg, Tjeckien)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
CZ traffic sign IZ1a.svg
Sträckningskarta över motorväg D8

D8 är en motorväg i Tjeckien som går mellan Prag via Usti nad Labem till Petrovice vid gränsen mot Tyskland. I Tyskland fortsätter motorvägen som A17 mot Dresden.

De första sektionerna av motorvägen, mellan Prag och Lovosice, öppnades mellan 1990 och 2000. Motorvägen från Usti nad Labem till den tyska gränsen invigdes i december 2006. Sträckan mellan Usti nad Labem och Řehlovice öppnades 1988.

Den sista biten av sträckan mellan Prag och tyska gränsen som inte var motorväg, mellan Lovosice och Řehlovice, var planerad att byggas ut till motorväg till 2010, men på grund av miljöprotester då motorvägen skulle gå genom flera naturreservat blev utbyggnaden försenad och sträckan färdigställdes därför som motorväg först i december 2016. Även tekniska problem försenade utbyggnaden då ett jordsked 2013 begravde en del av den sträcka som var under utbyggnad.[1]

Motorvägar i Tjeckien är avgiftsbelagda via vinjetter.

Se även[redigera | redigera wikitext]

D8 vid Lovosic.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”D8 motorway opens after years od delay”. Radio Praha. 19 december 2016. http://www.radio.cz/en/section/business/d8-motorway-opens-after-years-of-delay. Läst 29 juni 2017.