Damen med slöjan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Damen med slöjan
Alexander Roslin - The Lady with the Veil (the Artist's Wife) - Google Art Project.jpg
KonstnärAlexander Roslin
Basfakta
Tillkomstår1768
TypOljemålning på duk
Mått (h×b)65 × 54 cm
PlatsNationalmuseum, Stockholm

Damen med slöjan är en målning av Alexander Roslin från 1768. Målningen föreställer konstnärens hustru, tillika pastellmålaren och ledamoten av franska konstakademien Marie-Suzanne Giroust, klädd à la Bolognaise, det vill säga såsom kvinnorna från italienska Bologna var klädda. Roslin återger på ett utsökt sätt sidentygets textur och lyster.

Målningen ställdes ut på salongen i Paris 1769. Per Bjurstöm har antagit att Henric Wilhelm Peill som stod Roslin nära köpte målningen där. Den kan vara identisk med "Ett Fruntimmes Porttraitte Knäduk" som upptas dels i en förteckning över Peills målningar från hans levnad och senare i en förteckning över hans efterlämnade målningar. Den torde i början av 1800-talet ha hamna på Österbybruk. Möjligen är den identisk med "Porträtt af ett fruntimmer" som upptas i inventarieförteckningen 1841. I förteckningen 1876 kallas den Porträtt av enögt fruntimmer.[1] Idag finns den på Nationalmuseum där den fått titeln Damen med slöjan.[2] Alexander Roslin var från 1759 och fram till hennes död 1772 gift med Marie-Suzanne Giroust.

Damen med slöjan är också återgiven av Postverket på ett av märkena i frimärksserien Gustaviansk konst 1972.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Österbysamlingen - en rätt artig samling af målningar, Claes Tamm s. 118.
  2. ^ ”Damen med slöjan. Konstnärens maka Suzanne Roslin”. Nationalmuseum. Arkiverad från originalet den 21 februari 2014. https://web.archive.org/web/20140221085854/http://emp-web-22.zetcom.ch/eMuseumPlus?service=ExternalInterface&module=collection&objectId=21152&viewType=detailView. Läst 12 juli 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Damen med slöjan i Nationalmuseums webdatabas